Veckans Människor och tro handlar om fotboll och hur den kan betraktas som en religion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu pågår fotbolls-VM och de stora gudarna har klivit ner till de ryska templen för att frälsa sina landsmän. Den troende skaran som bänkat sig framför tv-apparaterna och de lyckliga utvalda som fått plats på läktarna och kan dyrka de stora gudomligheter som ska frälsa landet.
Men vem skapar dessa nationella gudar? Är det media som pumpar upp den talangfulle till frälsarstatus...eller är det vi i den troendes skara som mål efter mål, dragning efter dragning målar den växande stjärnan i alltmer gyllene färger?
Fotbollen har allt som en religion kräver, sina tempel i form av arenor, de troende som fansen, spelarna som gudarna, tränarna som teologerna och sportjournalisterna som prästerna. Är då fotboll en religion?
Människor och tro låter sportjournalisten och författaren Jesper Högström resonera om saken.
Johan Fallby, idrottspsykolog med bl. a erfarenhet från Svenska landslaget och Allsvenskan, berättar hur det kan kännas för fotbollstalanger att bli upphöjda till stjärnor och halvgudar.
Människor och tros reporter Firas Jonblat grubblar också över fotbollen som religion. Sveriges radios utrikeskorrespondenter Johanna Melén i Ryssland och Daniela Marquardt i Tyskland ger oss inblick i fotbollens värld i dessa länder.
Tel: 08784 7893
Mobilnr: 0709211942
Mail: [email protected]
Sveriges Radio /Oxenstiernsgatan 20
SE- 105 10 Stockholm
sverigesradio.se