Sveriges mest populära poddar

Människor och tro

Vilken väg tar den tibetanska buddhismen?

46 min • 10 augusti 2018

Veckans Människor och tro handlar om den tibetanska buddhismen och vilken väg den ska välja i det moderna samhället och vad som kommer hända när Dalai Lama inte finns mer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tibets andlige ledare, Dalai lama, kommer till Malmö i september. Han har blivit 83 år men åker fortfarande oförtröttligt jorden runt för att träffa artister, världsledare och hålla föreläsningar.

År 1989 tilldelas han Nobels fredspris, med motiveringen att han; ”i sin kamp för frihet åt Tibet konsekvent har motsatt sig användandet av våld. Han har i stället förespråkat fredliga lösningar baserade på tolerans och ömsesidig respekt. Dalai lama har utvecklat en fredsfilosofi grundad på en djup vördnad för allt levande.”

Hans buddhistiska livsfilosofi har under de senaste decennierna fått ett allt starkare fäste runt om i världen. Människor inspireras av hans tankar kring allt från lycka och medmänsklighet till ekonomi och vikten av dialog mellan religioner. Han är även en högljudd motståndare till våld, miljöförstöring och kärnvapen. Han hyllas av kändisar som Richard Gere och Lady Gaga, och har träffat flera av världens mest inflytelserika politiska ledare – något som inte alltid har uppskattats av den kinesiska regimen.

Men vad som faktiskt kommer att hända när Dalai lama dör är svårt att veta, även om spekulationerna är många. Oavsett så kommer det att bildas ett vakuum och konsekvenserna för ett självständigt Tibet och för den tibetanska buddhismen kan bli stora.

Människor och tro låter Katrin Goldstein Kyaga, emerita professor från Södertörns högskola som är expert på Tibet resonera om saken.

Kina, som ockuperat Tibet sen 1951, betraktar den tibetanska buddhismen som en grogrund för revolt och splittring och bekämpar den med alla medel. Tidigare i sommar dömdes en man i Södertörns tingsrätt för att ha spionerat på exil-tibetaner i Sverige, och sålt vidare uppgifter om dem och deras familjer till den kinesiska staten. Något som skakat om exil-tibetaner i Sverige. Tashi Wangyal från organisationen Tibetan Community gästar studion och svarar på frågor om hur kulturen bevaras i exil och hur det är att vara Tibetan och verka i Sverige.

I Sverige finns det flera buddhistiska gemenskaper och ett av de äldsta startades i Stockholm för över 40 år sedan och 1980 öppnade de Solbo retreatcenter utanför Arboga.

Hit kommer skolklasser och besöksgrupper, men framförallt människor som vill lära sig mer om buddhism, komma längre in längre i sig själva och sin tro. Varför lockar den tibetanska buddhismen den moderna människan? Människor och tro besöker centrat för att finna svar.

00:00 -00:00