98 avsnitt • Längd: 70 min • Oregelbundet
I den här podden berör vi medberoende och medberoendeläkning på olika sätt. I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en forskare, psykolog, författare, föreläsare, offentlig person eller privatperson. Vi berör medberoende, anhörigskap, beroenden, psykisk ohälsa, trauma, narcissism, skam, skuld, dysfunktionella relationer, och familjer – och framförallt olika vägar att läka från detta. Ida Högström är själv tillfrisknad medberoende och arbetar med att hjälpa individer att läka medberoende genom sina kurser och individuella samtal. Hon arbetar folkbildande genom sociala medier & föreläsningar.
The podcast MEDBEROENDEPODDEN is created by Ida Högström. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
AVSNITT 98
Mathilde och Emil Häggbom är mamma och son som båda lyckats tillfriskna från sina respektive problem. Emil från sitt beroende och Mathilde från sitt medberoende – men vägen dit var allt annat än enkel.
Hur är det att se sin son ätas upp av droger? Hur känns det när man tvingas stänga dörren för sin egen son, som man älskar mer än allt annat? Hur är det att utveckla ett beroende och förlora valfriheten till beroendepersonligheten? Hur kommer det sig att man inte slutar ens när nära och kära går bort i sjukdomen, och man verkligen inte vill använda droger? Hur ser vändningen ut? Hur går det till att tillfriskna parallellt och tillsammans i en familj?
Idag är Emil drogfri sedan många år tillbaka och har även arbetat med sitt eget medberoende. Mathilde lever i tillfrisknande från medberoende och tillsammans föreläser de om sin gemensamma resa. Det här är deras berättelse.
Vill du veta mer om medberoende?
@medberoendepodden
Vill du ha hjälp med ditt medberoende?
Ida erbjuder hjälp genom kurser och samtal. Läs mer på hemidan eller kontakta ida via mail:
Avsnittet produceras av Swartling Studios.
Uppskattar du Medberoednepodden och vill att podden ska leva vidare – stötta arbetet genom Patreon!
AVSNITT 97
Lina Skantze är psykoterapeut och författare, och har skrivit den första svenska boken om Polyvagalteorin: ”Polyvagalteori i psykoterapi”. Polyvagalteorin handlar om hur vårt autonoma nervsystem fungerar och präglar oss. Förståelsen för hur nervsystemet påverkar oss ger ett viktigt perspektiv som kan göra det lättare att arbeta med läkning, både i och utanför terapirummet.
Vad är Polyvagalteorin? Vad är det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet? Vad är neuroception? Vad fyller det autonoma nervsystemet för funktion för oss och på vilket sätt kan det sätta käppar i hjulet för oss när vi vill leva och må bra? I det här avsnittet reder vi ut hur det autonoma nervsystemet påverkar oss och på vilket sätt det kan vara hjälpsamt för oss att både förstå och arbeta med nervsystemet i vår läkningsprocess.
www.linaskantze.se
@medberoendepodden
Ida Högström erbjuder kurser och individuella samtal för att behandla medberoende, samt finns tillgänglig för föreläsningar och utbildningar på temat medberoende och överanpassning. Mer info på hemsidan eller kontakt via mail: [email protected]
För att kunna fortsätta driva Medberoendepodden är jag tacksam för ditt stöd. Du kan som privatperson stötta Medberoendepodden genom ett valfritt swishbidrag eller via Patreon. Vill du, ditt företag eller organistation sponsra eller samarbeta med Medberoendepodden är du välkommen att kontakta mig via mail.
AVSNITT 96
Thomas Curran är forskare i socialpsykologi vid London School of Economics. Han har skrivit boken ”The perfection trap” som nyligen har kommit ut på svenska via Mondial förlag med titeln ”Perfektionsfällan”. I det här avsnittet svarar Thomas Curran på frågor som vad som utmärker en perfektionist, på vilket sätt perfektionism leder till psykisk ohälsa, om perfektionism är ärftligt, om det verkligen blir bättre när vi försöker utföra saker perfekt och hur vi kan arbeta med våra perfektionistiska drag så att vi mår bättre.
Obs! Intervjun är på engelska.
@medberoendepodden
Ida Högström erbjuder kurser och individuella samtal för att behandla medberoende, mer info på hemsida eller kontakt via mail: [email protected]
För att kunna fortsätta driva Medberoendepodden är jag tacksam för ditt stöd. Du kan som privatperson stötta Medberoendepodden genom ett valfritt swishbidrag eller via Patreon. Vill du, ditt företag eller organistation sponsra Medberoendepodden är du välkommen att kontakta mig via mail.
AVSNITT 95
Jeanette Nord driver Traumaskolan med syfte att utbilda samhället i ett mer traumainformerat perspektiv. För Jeanette själv har insikten om vad ett trauma, allra helst ett komplext trauma, gör med en varit helt avgörande för hennes egen läkning. Genom att ta stöd hos traumaproffsen världen över översätter hon och för ut information som kan vara matnyttig för individer som lider av trauma och vill läka från sina trauman.
I det här avsnittet delar Jeanette Nord med sig av en hel del av denna kunskap och vi pratar om skillnaden mellan PTSD och komplex PTSD, vad ett traumainformerat perspektiv innebär och hur det ibland kan gå i klinch med det diagnosmanualsystem som vården i dag förlitar sig på. Jeanette delar med sig av sin egen personliga traumaresa och om hennes erfarenheter av medberoende. Vi tar även upp vad som kan orsaka trauma, om olika vägar ur trauma, om IFS-metoden, om toleransfönster, skam, inre försvar, det autentiska jaget, nervsystemet och du får tips på var du kan lära dig mer om traumaläkning.
Vill du lära dig ännu mer om trauma eller se inläggen som vi har berört i avsnittet, hittar du dem på @Traumaskolan i sociala medier.
Ps. Idagsläget gör jag allt arbete med Medberoendepodden ideellt. Vill du stötta arbetet med Medberoendepodden kan du göra det genom valfritt SWISH-bidrag till nummer: 076-138 90 47
Företag som vill sponsra Medberoendepodden och samtidigt synas i ett bra sammanhang är välkomna att kontakta mig på mail.
---
Vill du veta mer om medberoende och var du kan vända dig för att få hjälp kan du gå in på www.medbereoendepodden.se, och följa @Medberoendepodden i sociala medier.
Vill du arbeta med ditt eget medberoende kan du ansöka till min digitala grundkurs för medberoende som är förlagd på Zoom där vi ses förtroligt. Den ger dig allt du behöver för att kunna ta steget in i tillfrisknande från medberoende. Mer info finns under ”Kurser” på hemsidan. Jag tar även emot klienter för enskilda samtal och behandling. Vid intresse går det bra att kontakta mig via mail: [email protected]
Arbetar du på kommun, region eller någon verksamhet som möter medberoende eller anhöriga kan du boka mig som föreläsare/utbildare. Läs mer på www.medberoendepodden.se/forelasning
AVSNITT 94 (In English)
Dr Nicole LePera, även känd som ”The Holistic Psychologist” med 6,4 miljoner följare på Instagram, arbetade med att hjälpa andra när hon själv nådde sin egen botten. Hon såg ett mönster där klienter kom till stora insikter under sina sessioner, men om och om igen kom tillbaka utan att ha gjort förändringarna de önskat. Samma mönster såg hon bland sina vänner. De satt fast. Och även om Nicole inte själv ville inse det, satt även hon fast.
En bok om emotionellt frånvarande mödrar blev startskottet för den stora förändringen. Den fick henne att se djupare in i sig själv möta det autentiska jaget och allt hon förträngt sedan barndomen. Nicole lärde sig mer om nya sätt att beskriva trauma, om nervsystemets påverkan på oss, om traumakroppen, om det inre barnet och utvecklade ett holistiskt sätt att arbeta, vilket blev grunden för Böckerna ”How to do the work” (Läk dig själv) och ”How to meet yourself” (Möt dig själv), #selfhealers och ett enormt nätverk av människor som sida vid sida gör arbetet som krävs för att läka och möta sig själv. I september kommer den svenska utgåvan av ”How to meet yourself” ut via Mondial förlag.
I det här fullmatade avsnittet pratar vi bland annat om om trauma, nervsystemet, medberoende, emotionellt beroende, det inre barnet och om att läka sig själv. Eftersom Dr Nicole LePera är amerikan är avsnittet på engelska.
Jag rekommenderar alla att läsa och arbeta med Nicole LePeras böcker och följa hennes populära konto: @the.holistic.psychologist i SoMe!
· Vill du ta hjälp för ditt medberoende?
www.medberoendepodden.se/tahjalp
· Stötta arbetet med Medberoendepodden genom valfritt SWISH-bidrag till nummer: 076-138 90 47
· Företag kan stötta genom att sponsra Medberoendepodden och på så vis synas i ett fint sammanhang – kontakta Ida via mail: [email protected]
· Föreläsning om medberoende: www.medberoendepodden.se/förelsning
Och glöm inte att följa oss i SoMe där heter vi @Medberoendepodden!
AVSNITT 93
Camilla von Below är fil.dr, psykolog och psykoterapeut, lektor vid Stockholms universitet och kliniskt verksam vid S:t Lukas. Under hösten 2022 kom hennes andra bok, ”Anknytning i relationer – förstå och förändra dina mönster”. Boken hjälper läsaren att få en förståelse för anknytningsmönstrens påverkan på oss genom livet och ger oss nycklar till hur vi kan förändra de mönster som kanske skapar svårigheter i våra nära relationer.
I det här avsnittet talar vi om vad de olika anknytningsmönstren gör med oss och vilka utmaningar vi kan möta i nära relationer genom livet på grund av dessa. Vi talar även om föräldrarollen, vad det är i anknytningspersonens beteende som påverkar att barnet utvecklar en trygg anknytning, men också vad som gör att vi kanske inte får en trygg anknytning. 40% av alla barn saknar en trygg anknytning och många ur gruppen som känner igen sig i att vara medberoende finns bland dessa. Men beror allt på vad föräldrarna gör och varför kan vår besatthet av att ”göra rätt” i föräldraskapet utgöra ett hinder?
Att ha en trygg anknytning innebär att vi är autonoma och fria. Camilla berättar mer om vad du kan göra för att göra dig mer trygg som vuxen.
Är du osäker på vilket anknytningsmönster du har – testa dig själv genom ECR:
https://openpsychometrics.org/tests/ECR.php
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
AVSNITT 92
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”förväntningar”. Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
AVSNITT 91
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”förlåtelse”. Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
AVSNITT 90
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”dramatikberoende”. Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
AVSNITT 89
Vad är anknytning? Hur kom anknytningsteorin till? Vilka olika typer av anknytningsmönster finns det och hur fungerar dessa? Hur påverkar vår uppväxt oss och hur vi har nära relationer i livet? Kan trauman föras vidare i generationer? Går det att skapa sig en tryggare anknytning senare i livet? Vad är differentiering och varför är självmedkänsla ett vinnande koncept som förälder? Och hur kan medberoende relateras till anknyningsteorin? Tor Wennerberg är legitimerad psykolog och har skrivit böckerna ”Vi är våra relationer – om anknytning, trauma och dissociation” och ”Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer”. I det här avsnittet svarar han på dessa frågor och delar han med sig av sin gedigna kunskap om just anknytningsteorin.
Vill du lära dig mer om anknytning rekommenderar jag att läsa Tors böcker: ”Vi är våra relationer – om anknytning, trauma och dissociation” och ”Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer”.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
AVSNITT 88
Alexander Wilczek är psykiater, psykoanalytiker och stressforskare. När han var chef på Ersta sjukhus psykiatriska klinik i Stockholm, som främst hade patienter som själva arbetade inom vården, upptäckte de att en stor del av dessa patienter hade fått diagnosen utmattningssyndrom. Detta kom att bli starten för något som Alexander ägnat mycket tid åt i sitt professionella liv, nämligen stressforskningen. Vad är stress? Vad är utmattningssyndrom? Vilka symptom har det och vilka är riskfaktorerna? Vilka är det som drabbas av utmattningssyndrom och hur kommer man tillbaka? Finns det en länk mellan medberoende och utmattning? Dessa frågor och många fler svarar Alexander Wilczek på i det här avsnittet om stress och utmattning.
Nytt för detta avsnitt är att ni lyssnare har fått ställa era frågor. Tack för svåra, kloka och intressanta frågor!
Kontakta Alexander Wilczek: [email protected]
Läs mer om Erstamodellen: https://www.mynewsdesk.com/se/ersta_diakoni/pressreleases/erstamodellen-en-vaeg-ur-utmattningssyndrom-1802809
Gör KEDS självskattningstest för att ta reda på om du är i riskzonen för utmattningssyndrom:https://www.keds.nu
Arbetet med Medberoendepodden har jag sedan starten 2015 gjort ideellt men för att kunna fortsätta med arbetet behöver jag din hjälp. Du kan stötta Medberoendepoddens arbete genom att SWISHA ett valfritt bidrag till 076-138 90 47 eller genom Patreon. Efter stor efterfrågan från er sida kommer jag nu att hålla en digital grundkurs i medberoende – en kurs som fungerar som en crash-course för dig som misstänker att du är medberoende och vill göra något åt det. Målgruppen för kursen är du som tror dig vara medberoende och kommer att hållas via plattformen Zoom. För att läsa mer eller anmäla dig till kursen går du in på www.medberoendepodden.se/kurs
AVSNITT 87
Lo Kauppi är skådespelare och författare, aktuell med sin andra roman ”Två vita dvärgar”. I boken blir missbrukaren Lenas liv av en händelse delat i två, i ett slags ”sliding doors”, och hon blir också Lo. Lenas liv fortsätter gå utför då omständigheter gör att hon fastnar i systemet och har svårt att ta sig ur, medan Lo får möjligheten att vända sitt liv, göra en klassresa och följa sin dröm. Boken är delvis baserad på Los eget liv och historia. 2007 släppte Lo sin första bok ”Bergsprängardottern som exploderade” som handlar om hennes uppväxt med en pappas som var alkoholberoende, resan in i ett eget beroende och ätstörningar, samt hur hon kom att bli den hon blev. ”Bergsprängardottern som exploderade” släpps också nu som ljudbok. Vad har alla dessa erfarenheter gjort med Lo och vem är hon idag? Hur tänker Lo kring Lena och att det blev som det blev? Hur hanterar hon effekten av sin uppväxt och vilken hjälp var det som fungerade? Vilken relation har Lo för till medberoende? Los böcker: "Två vita dvärgar" "Bergsprängardottern som exploderade"
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
AVSNITT 20
Daniel Kraft är ett återkommande namn bland de få artiklar som finns att tillgå kring temat medberoende. Som psykolog med inriktning mot just medberoende, depression och självkänsla får han ofta svara på frågor kring ämnet. Han arbetar själv med en terapiform som kallas Integrationsterapi som i stora drag går att beskrivas som en bra mix mellan Psykodynamisk terapi, där man går tillbaka och tittar på bl.a. barndomstrauman och KBT som fokuserar mer på konstruktiva verktyg och förhållningssätt som vi har nytta av i nutid. Beteenden som orsakar barn smärta går i arv och många av oss upprepar samma ”misstag” som våra föräldrar gjort. Därför är det extra viktigt att vi bryter den onda cirkeln och tar hjälp för egen del.
”Överhjälpa” är ett ord som Daniel använder och han har själv egna erfarenheter av problematiken. Personer med medberoende är överrepresenterade bland yrken inom vård och omsorg. Hur förhåller man sig som psykolog för att inte gå in i ett medberoende eller ett ”överhjälpande” till sin patient? Daniel menar att man måste hålla koll på sig själv och vara uppmärksam på om man plötsligt känner ett behov av att ”fixa patienten”. Då är man ute på hal is. Att befinna sig i ett medberoende-tillstånd i sitt vårdarbete leder inte bara till sämre vård, utan, i mycket hög utsträckning också till utbrändhet. Ändå förespråkar han ett sårbart förhållande mellan patient och terapeut, parallellt med att terapeuten bearbetar sitt för att behålla den sunda relationen förstås.
www.psykologdanielkraft.se
www.detkänsligabarnet.se
Musik: Oh, The Ashes!
Tack till: Ola, Underton.com
www.medberoendepodden.se
(Vi ber om överseende med de störande ljud, i form av en kärlekstörstande hund, som förekommer i slutet av avsnittet.)
AVSNITT 6
När Hillevi Wahls första barn var ett år kom hon på sig själv med en stark rädsla för att barnet skulle komma för nära spisen och bränna sig. Plötsligt gick det upp för henne hur hennes egen mamma en gång tagit tag i hennes barnshänder och bränt sönder dem på plattorna. Hon, som i hela sitt liv försökt springa i från sin uppväxt med två missbrukande föräldrar, insåg att historien hunnit ikapp henne. När hon fick förfrågan om att skriva en bok om sin uppväxt sa hon ja. Men Kärleksbarnet var ingen lätt bok att skriva. Inte heller kunde hon ana den respons som boken skulle komma att få. Som barn blev Hillevi tidigt tröstad med mat. Hon var en Hungerflicka. Som tonåring hade hon utvecklat ett matmissbruk. Men Hillevi gav inte upp, hennes livshunger var starkare. Hon tog hjälp och fick sin livsglädje tillbaka. "Någonstans måste längtan vara större än rädslan för att kunna ta sig ur det", säger Hillevi. Nu arbetar hon som författare, föreläsare, krönikör och inspiratör genom sen blogg på vardagspuls.se
www.hillevi.nu www.vardagspuls.se/bloggar/hillevi-wahl/
Läs mer om och boka Ida för föreläsning eller workshop via hemsidan – www.medberoendepodden.se/forelasning. Om du som privatperson vill göra något åt ditt medberoende erbjuder Ida behandling i kursform. Mer om Idas medberoendekurser läser du här: www.medberoendepodden.se/kurs.
Under fliken "om medberoende" finns också en sammanfattning av det som tas upp i avsnittet.
Vill du stötta Medberoendepoddens arbete går det bra att SWISHA valfritt bidrag till 070-234 42 02 eller bli Patreonföljare. Tack! <3
Sociala medier: @medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, the ashes! Ljusjusteringar: Ola Tappert, Underton
AVSNITT 5
2010 gick Olivia Tryggs pappa bort i sviterna av sitt alkoholmissbruk. Samma år startade Olivia och hennes mamma stiftelsen Trygga barnen. Efter år av tystnad, skam och en känsla av att vara ensam med sin situation hemma, fick Olivia nog och berättade för klassen om sin pappa. Det visade sig att nästan var tredje person hade liknande upplevelser. Men hur kommer det sig att de alla varit tysta och i ensamhet gått runt och mått dåligt? Något väcktes i Olivia och med Trygga barnen går hon ut och föreläser för bl.a. skolor och berättar om sin uppväxt. Hos trygga barnen kan barn och ungdomar upp till 25 år får stöd och hjälp. Ingen fråga är dum, ett kärleksproblem kan vara första steget till att våga berätta om sina missbrukande föräldrar. De kan få hjälp med allt ifrån kontakt med Socialen, till stödgrupper, en kompis eller terapi. Olivia själv har gått år i terapi och rekommenderar andra att göra det samma. Det är viktigt att ta hjälp, för ingen ska behöva gå runt och må dåligt.
www.tryggabarnen.org
Läs mer om och boka Ida för föreläsning eller workshop via hemsidan – www.medberoendepodden.se/forelasning. Om du som privatperson vill göra något åt ditt medberoende erbjuder Ida behandling i kursform. Mer om Idas medberoendekurser läser du här: www.medberoendepodden.se/kurs.
Under fliken "om medberoende" finns också en sammanfattning av det som tas upp i avsnittet.
Vill du stötta Medberoendepoddens arbete går det bra att SWISHA valfritt bidrag till 070-234 42 02 eller bli Patreonföljare. Tack! <3
Sociala medier: @medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, the ashes! Tack till Ola på Underton
AVSNITT 4 Isabella har gott om vänner, presterar bra i skolan och är en stjärna på idrott. Hennes familj ser på ytan ut att vara som vilken familj som helst. Men när Isabellas pappa dricker förändras allt. Alkoholism är det ingen som talar om. Inom henne växer sig ett mörker stöper och större. Festandet med alkohol och droger och flykten till Australien får det dåliga måendet att eskalera. Under en festkväll träffar hon honom med stort H. Det visar sig ganska snart att han lider av ett missbruk. Isabella kraschar och är tvungen att ta tag i sitt. Men medberoende var det ingen som talade om. Går det att tillfriskna trots att den beroende fortfarande missbrukar?
Läs mer om och boka Ida för föreläsning eller workshop via hemsidan – www.medberoendepodden.se/forelasning. Om du som privatperson vill göra något åt ditt medberoende erbjuder Ida behandling i kursform. Mer om Idas medberoendekurser läser du här: www.medberoendepodden.se/kurs.
Under fliken "om medberoende" finns också en sammanfattning av det som tas upp i avsnittet.
Vill du stötta Medberoendepoddens arbete går det bra att SWISHA valfritt bidrag till 070-234 42 02 eller bli Patreonföljare. Tack! <3
Sociala medier: @medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, the Ashes! Tack till: Ola Tappert, Underton
AVSNITT 3 Viktor Åkerblom är aktuell med sin självutlämnande föreställning Offerkoftan som han spelat för utsålda teatrar. Tillsammans med Jessica Ekman driver han succépodden Jag är sjuk i huvudet. Förutom det kan han titulera sig som skådespelare, regissör, programledare och föreläsare. Hans röst går att höra i alltifrån ljudböcker till dubbad film. Snart ger han även ut sin första barnbok - Trädplaneraren. "Mamma, jag har varit medberoende till dig", säger Viktor i föreställningen Offerkoftan. Kanske var det där Viktor hittade den där trygga koftan. Den som efter ryktesspridningar och andra yttre omständigheter blev hans bästa vän. Men offerkoftan är ingen riktig vän, den vill inte att något ska gå bra för en, för då har den ingen plats. Viktor insåg att han hade ett val, att han kunde ta av den. Han kunde äga sitt liv.
www.viktorakerblom.se
Läs mer om och boka Ida för föreläsning eller workshop via hemsidan – www.medberoendepodden.se/forelasning. Om du som privatperson vill göra något åt ditt medberoende erbjuder Ida behandling i kursform. Mer om Idas medberoendekurser läser du här: www.medberoendepodden.se/kurs.
Under fliken "om medberoende" finns också en sammanfattning av det som tas upp i avsnittet.
Vill du stötta Medberoendepoddens arbete går det bra att SWISHA valfritt bidrag till 070-234 42 02 eller bli Patreonföljare. Tack! <3
Sociala medier: @medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, the Ashes! Tack till: Ola Tappert, Underton
AVSNITT 2 "Annelies" dotter har redan som barn blivit diagnostiserad med flertalet diagnoser, upplevt trauman och utvecklat ett missbruk. Hon kastas runt av samhället och den enda som verkar kunna få något att hända är "Annelie" själv. Drivkraften? Det går ju inte att ge upp om sitt eget barn. "Annelie" ber om hjälp, räcker ut en hand men får svaret att hon som är så stark nog klarar det själv. Vreden verkar få saker att hända. Men hur länge orkar man vara arg? Utmattningssyndrom och hjälplöshet får "Annelie" att själv söka hjälp. Går det att må bra när allt omkring en rasar?
Läs mer om och boka Ida för föreläsning eller workshop via hemsidan – www.medberoendepodden.se/forelasning. Om du som privatperson vill göra något åt ditt medberoende erbjuder Ida behandling i kursform. Mer om Idas medberoendekurser läser du här: www.medberoendepodden.se/kurs.
Under fliken "om medberoende" finns också en sammanfattning av det som tas upp i avsnittet.
Vill du stötta Medberoendepoddens arbete går det bra att SWISHA valfritt bidrag till 070-234 42 02 eller bli Patreonföljare. Tack! <3
Sociala medier: @medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
AVSNITT 1
Hur uppkommer ett medberoende, hur fungerar det och vad gör det med oss? I Medberoendepoddens första avsnitt försöker poddens grundare, Ida Högström, med utgångspunkt från research, poddintervjuer och egna erfarenheter att besvara detta. Ida beskriver symptom, förklarar beroendesjukdomen, hur ett medberoende uppkommer och berättar om hur man kan ta sig ur det. Avsnittet är inspirerat av Idas föreläsning som det går att läsa mer om och boka Ida för föreläsning eller workshop via hemsidan – www.medberoendepodden.se/forelasning. Om du som privatperson vill göra något åt ditt medberoende erbjuder Ida behandling i kursform. Mer om Idas medberoendekurser läser du här: www.medberoendepodden.se/kurs.
Under fliken "om medberoende" finns också en sammanfattning av det som tas upp i avsnittet.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
Sociala medier: @medberoendepodden
Musik: Oh, The Ashes
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.