Bilbränderna ökar Bilbränderna minskar. Nyhetsrapporteringen har varit full av brinnande bilar. Men vad stämmer egentligen? Rekordtapp för gratistidningen Mitt i efter att riskkapitalbolag tog över. Och så skärskådar vi begreppen ansvar och skuld i mediers rapportering om terrordåd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ökar bilbränderna – eller minskar de?
Anlagda bilbränder är en företeelse som fått mycket medialt fokus under sommaren. Men det är ett ämne där rubriker har pekat åt diametralt olika håll. I nyhetsflödet finns påståenden om såväl en explosionsartad ökning som om en förljugen mediebild av ett problem som egentligen minskar.
Vilken verklighetsbild som är den korrekta är inte bara en nördig sifferteknisk fråga. Den senaste tiden har nyheterna om bilbränder använts för att dra politiska växlar åt olika håll.
Våra reportrar Jonna Westin och Fredrik Helgesson har ägnat veckan åt att reda ut vad som gäller.
Mitt i-tidningarna gör första förluståret
Mycket strålkastarljus har på sistone riktats mot krisande Stampen och Mittmedia. De är dock inte de enda i Sveriges medielandskap som står för ekonomisk dramatik.
I våras redovisade gratistidningarna Mitt i ett uppseendeväckande resultat. Från att ha stuckit ut som ett stabilt och lönsamt medieföretag med höga vinster år efter år syntes nu plötsligt en förlust och intäkter som minskat med femtio miljoner.
För den medieintresserade är det här högintressanta siffror: Det handlar om en marknad med stenhård konkurrens och är dessutom det första svenska bokslutet någonsin med ett riskkapitalbolag som medieägare.
Vad är det som har hänt? Och vad sänder de röda siffrorna för signaler till resten av marknaden? Therese Rosenvinge har tittat närmare på Mitt i.
Skuld eller ansvar? Om ordens betydelse efter ett terrorattentat
Förra veckan sände vi ett reportage om mediernas dilemma när det gäller bevakningen av terroristattentat. Det handlade om faktumet att journalisterna blir terroristernas verktyg när de rapporterar, och svårigheterna att veta vem eller vilka som ligger bakom, egentligen.
Den här veckan har vår reporter Sara Heyman fortsatt borra i ämnet. I rapporteringen kring terrorattacker ställs höga krav på val av ord och formuleringar. Bär Islamiska Staten till exempel ”skulden” eller ”ansvaret” för ett dåd, eller ska vi bara säga ”ligger bakom”? Vilken position intar vi när vi väljer den ena eller andra formuleringen?