Medierna 3 juni om Dagens Nyheters publicering om en pågående antiterror-insats av Säpo. Vi har gått igenom Granskningsnämndens avgöranden kring politiska epitet. Och så om ungas mediekonsumtion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
• Dagens Nyheter gick Säpo tillmötes och höll inne information – rätt eller fel? (från minut 1)
I veckan berättade Dagens Nyheter om en Säpo-spaning mot en misstänkt terrorcell, baserat på hemliga dokument. Publiceringen har fått uppmärksamhet inte bara för vad den avslöjade, utan också för hur lite DN valde att berätta. Efter en uttrycklig önskan från Säpo har tidningen valt att inte heller berätta vilka metoder Säpo använder eller vid vilken geografisk plats själva spaningen pågår.
Vilket nyhetsvärde återstår när all konkretion skalats bort? Riskerar Dagens Nyheter Säpos spaningsarbete för en mager nyhet?
• Snårigt för public service att välja politiska epitet (från minut 17)
Politiska partier, extrema rörelser och propagandasajter för regelbundet med sig svåra publicistiska avvägningar på landets alla redaktionsgolv. Svårast blir det i kortfattade nyhetssammanhang. Och hos public service-bolagen finns en extra dimension. Varje etikett som redaktionerna själva uttrycker måste ju inte bara vara sakligt korrekt utan också opartisk.
Hur bestämmer redaktionerna vem som ska kallas vad? Vilken hänsyn ska tas till hur aktörer själva beskriver sig? Och när ställs det egentligen krav på bemötande?
• Så uppdaterade sig tonåringar om terrordådet via sociala medier (från minut 23)
Nyligen släppte Statens Medieråd rapporten Ungar & Medier, den största undersökningen i Sverige som kartlägger medieanvändning för dom mellan 0-18 år.
Vi har i veckan träffat några av dom högkonsumerande ungarna, vi har läst rapporten och naturligtvis pratat med studiens forskningsledare.