Sveriges mest populära poddar

Medierna

Mediemonstret Trump och Mittmedia-turbulensen

30 min • 20 augusti 2016

Reportage från Washington om hatkärleken mellan journalister och Donald Trump. Vad är det egentligen som händer i Mittmedia-koncernen? Och så minns vi nyheten om radioaktiv död i Tjernobyl.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mediers hatkärlek till Donald Trump
Det fanns en tid då stora delar av världen chockades över de åsikter och uttalanden som kom från den amerikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin. Året var 2008. Ni kommer ihåg va?

Det gick åtta år, sen kom Donald Trump.

Idag tapetseras dagligen svenska, internationella och såklart amerikanska nyhetssajter med hans senaste utspel. Det ena alltid värre än det andra. Chockas över vad man som presidentkandidat kan säga i det där landet – det gör ingen längre.

Hur ska vi förstå mediecirkusen Donald Trump?

Petra Glimåker-Socolovsky har från Washington gjort det här reportaget om han som avskyr journalister, men är väl medveten om att journalistik är det som både lyft honom och det som kan fälla honom.

Mittmedia-uppgifter skapar debatt
I början av juli berättade vi om hur tidningskoncernen Mittmedia, som driver 28 dagstidningar från Örebro till Östersund och dagligen når drygt 860 000 tidningsläsare i 63 kommuner, fått ny ledning. Vi försökte redan då förstå vad som låg i ryktena om att den nya ledningen ville satsa hårt på gratistidningar.

I veckan brakade Dagens nyheter på med hemliga papper från koncernens styrelse som fått enorm uppmärksamhet och satt förnyat fokus på dagspressens svårigheter framöver.

Mediernas Lasse Truedson har i veckan talat med inblandade och bedömare och försökt förstå vad som hänt. Vill verkligen ägarstiftelserna att det ska bli gratistidningar av alltihop?

Nyheterna vi aldrig glömmer: Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl
Kvällen den 28 april 1986 meddelar sovjetiska myndigheter att en kärnkraftsolycka har skett. Det hade då gått över 40 timmar sen reaktor fyra vid Tjernobyls kärnkraftverk exploderat. Radioaktiva partiklar hade sedan länge spridits över stora delar av Europa.

P4 Uppland blev i en extrasändning först i världen med uppgifterna om att något inte stod rätt till. Anställda vid uppländska kärnkraftverket Forsmark hade slagit larm efter att de uppmätt förhöjd radioaktivitet i området.

I vår sommarserie om Nyheterna vi aldrig glömmer har vi nu kommit fram till sista delen. Vår reporter Tove Palén berättar historien om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Olyckan som i 30 år varit strålande symbol för kärnkraftens dödliga baksidor.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00