Fotbolls-VM i Kanada närmar sig. Men varför satsar svensk TV så lite jämfört med vid VM i Brasilien förra året? Sabbar public service för de kommersiella medierna? Det är en fråga som väcker starka känslor i Mediesverige och i veckan offentliggjordes en preliminär rapport från Myndigheten för radio och TV. Dagbladet och Folket har båda fått kasta in handduken i år. Vi blickar in i framtiden och undrar vilken som kan bli nästa tidning att falla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tunn TV-satsning på fotbolls-VM
På de flesta områden sätter publicister och journalister en ära i att ge publiken en allsidig bevakning. Redaktören ska göra en självständig bedömning av vad som är relevant och intressant utan överdriven ängslighet över klick och tittarsiffror.
Men när det kommer till sportjournalistiken får antaganden om intresset hos publiken i hög grad styra bevakningen. Och nu när fotbolls-VM i Kanada snart drar igång märks det tydligt. Trots att landslaget är rankat topp fem i världen och att pratet i TV-sofforna om Sveriges medaljchanser nu är på allvar, väljer svensk TV att satsa betydligt mindre än vid VM i Rio förra året. Trots att Sverige inte ens var med då. Varför fortsätter sportjournalistiken att vara såhär skev? Och hur motiverar kanalerna själv den tunna satsningen? Reportrar: Laila Lorion och Jonna Westin.
Public service-utredning delar branschen
I veckan valde Myndigheten för radio och TV att offentliggöra sin preliminära slutsats om hur public service påverkar mediemarknaden. Grundfrågan är om public service med sina trygga, statligt beslutade, licenspengar påverkar marknaden på ett sådant sätt så att det blir skadligt för resten av mediemarknaden. Så länge public service bara höll sig till att göra sändningar för våra radio- och tv-apparater var den här frågan mindre laddad – men nu när alla finns och konkurrerar på samma nät, har den här frågan utvecklats till en het strid i Mediesverige. Och eftersom tanken är att Myndigheten för radio TV:s utredning ska fungera som underlag för politikerna väntar förstås hela branschen spänt på slutsatserna. Reporter: Therese Rosenvinge.
Vilken tidning dör nästa gång?
Dagstidningarna är hårt pressade och redan i år har två tidningar fått kasta in handduken. Dagbladet i Sundsvall lade ner i vintras och Folket i Eskilstuna, ger ut sitt sista nummer den 13 juni.
Det finns en rad faktorer som påverkar hur prognosen ser ut för olika tidningar. Genom att studera upplagor, bokslut och ägarstrukturer i kombination så kan man skaffa sig en uppfattning om vilka tidningar som ligger i riskzonen för att falla. Vi besöker den utmanade, men ändå optimistiska, tidningen Östra Smålands redaktion i Kalmar. Reporter: Malin Ekman.