Bakom kulisserna på UG:s Panama-historia. MEG-samtal om sponsrad journalitisk och en krönika om det nu är dags att sluta använda benämningen "alternativa medier".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En timme om miljontals dokument om skattefusk
I söndags briserade en nyhetsbomb när de så kallade Panamadokumenten nådde allmän kännedom. Det kallas för världens största läcka med över elva miljoner dokument. Dokument som avslöjar hur en advokatfirma i Panama hjälpt premiärministrar, idrottsstjärnor, konsthandlare och näringslivshöjdare att gömma undan miljarder kronor från skatt.
I Sverige, precis som i övriga världen, har det här varit veckans i särklass största historia. Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag – ja, under alla veckans dagar har det fyllts på med nya uppgifter och nya misstänkta i den här globala skatteflyktshärvan.
Tre svenska reportrar har för Uppdrag Gransknings räkning sedan sommaren jobbat med den här historien. Vi bestämde oss för att följa med under veckan när allt slit skulle ge resultat.
När Janne Josefsson granskar köttfärsfusk på Ica vet vi alla vad det handlar om. Men svårare är det såklart att få en historia om global skatteplanering att flyga för svenska mediekonsumenter. Med andra ord: Hur görs tekniskt avancerade skatteupplägg begripliga för en allmänhet som nöjer sig med att skattedeklarera genom ett sms? Jonna Westin är reporter.
Sponsrad journalistik live från MEG
Ni som lyssnar på oss regelbundet vet att vi ofta återkommer till ämnet om gränserna mellan reklam och journalistik. För det är här, i gråzonen, många mediechefer letar efter lösningen på tidningarnas ständigt minskande intäkter från annonser.
I branschen pratas det om native advertising, branded content och sponsored content. Med grova penseldrag kan native advertising sägas vara annonser som ser ut som journalistik och finns i den redaktionella miljön. Branded content är berättelser som görs som journalistik men betalas av en annonsör och har till syfte att gynna den annonsören. Sponsored content är journalistik, men sponsrad av någon som har varierande grad av inflytande över innehållet.
Ja, som ni hör är det, minst sagt, rörigt.
I Göteborg har den här veckan den stora mediekonferensen MEG – Mediedagarna gått av stapeln. Till Sveriges Radios scen bjöd vår producent Lasse Truedson Svenska Dagbladets Chefredaktör Fredric Karén och Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig. Detta för ett samtal om problemen och möjligheterna med alla former av sponsrad journalistik.
"Alternativa medier" inget alternativ
I stigande omfattning har begreppet alternativa medier börjat användas i Sverige, en utveckling som behöver få ett stopp.
Det tycker i alla fall vår krönikör Jack Werner som i veckan funderat på vad det alternativa i begreppet alternativa medier egentligen står för. Och om det är rimligt att överhuvudtaget benämna, och därmed, befästa dessa sajter som ett alternativ så gott som något.