Sveriges mest populära poddar

Medierna

Självförstärkande clownhysteri och alkoholindränkta EU-myter

35 min • 22 oktober 2016

Clownhysterin kom även till svenska medier. Falsk nyhet om att EU förbjuder glögg fick många att rasa. I veckan kom nya siffor om tidningsdöden, men solen skiner än över Karlstadtidningar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur ska medier rapportera om clownhysterin?
Det har varit cirkus i Sverige under ett par dagar. Överallt har de hoppat fram, dykt upp, eller till och med gått till attack. Det handlar såklart om clownerna och historierna om clownerna som från ingenstans invaderat våra tidningsspalter. Vi har kunnat läsa om hysteri, om hot, om knivar, basebollträn, glasflaskor och rädsla. Om planerade clownattacker, om medborgargarden. Vår reporter Erik Petersson har försökt reda ut vad det här handlar om. Du hör också en intervju med vår krönikör Jack Werner om hur journalister bör rapportera om sådana här fenomen.

Felaktig EU-myt om glögg
EU förbjuder viss sorts glögg. Ja, så lät det i svenska medier förra veckan. Precis som det tidigare har rapporterats om EU-förbud mot lakritspipor, kräftfiske, ostkaka och grytlappar.
Det här stämmer såklart inte, men upprördheten gick inte att ta miste på. I frontlinjen gick matskribenten Edward Blom som till och med förespråkade svenskt EU-utträde. Jonna Westin har gått till botten med glöggfelet och sökt ursprunget till alla dessa förbudshistorier. Under jakten dyker en före detta journalist upp. En man som idag är utrikesminister i Storbritannien och som precis sätt till att brittiska öarna är på väg ut ur – just det EU.

Solen skiner över Värmlands tidningar
I veckan kom det nya siffror för dagspressen i Sverige. Förra året var ett av de tre sämsta åren under de 40 år dagspressens ekonomi har mätts i detalj, och det trots högkonjunktur. Men läget är inte jämnsvart. De flesta bolag lyckas ändå hålla näsan över vattenytan genom stenhårda nedskärningar och rejäla prishöjningar för pappersprenumerationerna och vissa fortsätter tjäna rejält med pengar på sina papperstidningsläsare. Nya Wermlands-Tidningen och koncernen som ägs av familjen Ander har under hela 2000-talet haft en vinstmarginal på runt 25 procent. Vår reporter Fredrik Helgesson åkte till Karlstad, till den del av Sverige där det går bäst för tidningsbolagen.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00