SD:s motattack i samband med Expressens avslöjande om Peter Lundgrens tafsande. Två stora medieaffärer ritar om den svenska tidningskartan. Okända galor med superuppmärksammade priser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SD:s krishantering efter Peter Lundgrens tafsande
Veckans stora nyhet har utan tvekan varit Expressens avslöjande om hur Sverigedemokraten Peter Lundgren tafsat på en partikollega hösten 2017.
Avslöjandet har följts av avgångskrav och kritik från politiska motståndare men det har också följts av motattacker där Sverigedemokraterna kallat Expressens journalistik för "ovärdig" och "ett försök till karaktärsmord".
I samband med att politiska skandaler rullas upp i medier idag, försöker alla partier att skademinimera genom krishantering. Det handlar om att ta kontrollen över vilken informationen som kommer ut i offentligheten och i ständigt ökande grad handlar det också om att så tvivel över budbäraren, alltså journalistiken.
Reporter: Johan Cedersjö.
S-inbjuden journalist mitt i EU-valrörelsen
I veckan har den polska journalisten Robert Kowalski dykt upp i flera svenska medier. Han fick sparken från polska public service efter att nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa kom till makten. Hans kritik mot den polska regeringen har i veckans artiklar varit hård.
Kowalskis vittnesmål är såklart relevant att berätta om. Men vad de allra flesta svenska medier i veckan glömde att nämna var att Robert Kowalski var inbjuden till Sverige av Socialdemokraterna mitt i slutspurten inför EU-valet.
Reporter: Alexander Dominici.
Total ommöblering i svenskt tidningsägande
Kartan över den svenska dagstidningsbranschen har den här våren snabbt ritats om i grunden. Över trettio lokaltidningar har fått nya ägare, och frågan är om det någonsin tidigare har skett under en så kort tid.
Många läsare är nog glada över att deras tidning har räddats och kanske återfått hoppet om framtiden. Men vad ligger egentligen bakom att de här affärerna sker just nu? Och vilka är riskerna?
Reporter: Eskil Lundgren.
Skrytsamma medier tar priset
Våren 2019 är frågan om inte den svenska journalistikens skriva-om-egna-priser-genren nått helt nya höjder. Ni vet en tidning vinner något pris, inte sällan på någon branschgala ingen känner till, för att därefter skriva om det stort i egna tidningen.
Att det kan vara skoj för en hårt slitande reporter att nån gång få applåder på en branschgala må vara hänt.
Men hur många journalistpriser tål egentligen läsarna? Och vad händer med journalistiken när den blir allt för självcentrerad?
Reporter: Therese Rosenvinge.