Temperaturen höjs i debatten om public service. Men hur fri är den nya kommissionen? Vi synar sponsringen inom podd-världen. Och om staden där nyhetssatsningarna poppar upp som svampar ur jorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Privat kommission utmanar public service
De kommersiella aktörerna på mediemarknaden tar nu i med hårdhandskarna för att få till en debatt om public service. Under namnet ”Public Service kommissionen” och med den uppenbara avsikten att ge sken av statlig utredning, betalar medieföretagen för en egen utredning av hur public service fungerar. I bakgrunden pyr ett kompakt missnöje över att public service-bolagen helst vill slippa ta diskussionen överhuvudtaget just nu. Samtidigt fortsätter public service lansera nya tjänster, nu senast en receptsajt, som möter hård kritik. Reporter: Therese Rosenvinge.
Var går reklamgränserna i podcasts?
När det gäller ljudbaserad journalistik så är det inte längre bara Sveriges Radio som står för allt utbud. Med podcast - ljud som sprids över nätet till våra mobiler - så har en mängd nischade program funnit en arena. Och nu, i takt med stigande lyssnarsiffror, börjar det gå att tjäna pengar på poddar. De börjar bli professionella produktioner, fast de är gratis för lyssnarna. Men här finns ett dilemma: poddare har experimenterat vilt med olika reklamformat. Vissa programledare trycker hämningslöst in sponsrat prat, medan andra poddar håller sig till traditionella reklamavbrott. Men hur mycket reklam tål poddarna? Var går gränsen? Reporter: Jonna Westin.
Bubblande medieklimat i Jönköping
Att den lokala journalistiken är pressad av övergången från papper till nät, det har vi pratat om många gånger här i Medierna. Men digitaliseringen har samtidigt gjort det enklare än någonsin att starta nyhetstjänster. En plats där den lokala nyhetsjournalistiken är mer aktuell än någonsin är Jönköping. Här slåss inte mindre än fyra nyhetssajter om läsare, tittare och annonsörer – och dessutom är en mediejätte på väg in. Vår reporter Gustaf Rosensköld åkte till sin hemstad för att ta reda på vad det är som händer.