Vitlökens historia. Vitlökens kemi. Vitlök i Sverige. Vitlök i världen. Kort sagt: ett Meny om vitlök.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Krossa, hacka, pressa eller mortla? Och hur ska vitlöken förvaras? Vad kan man göra åt dagen efter-stanken?
Tre kockar berättar om sin relation till vitlök.
– Med rå mat måste man vara försiktig med vitlöken, säger Frida Ronge som lagar rå mat med inspiration från Japan och den svenska västkusten. Favoriten är solovitlök.
– Vitlöken är själva centrum i koreansk matlagning, säger Mikael Arvidsson som lagar koreansk mat som möter Mexico. Favoriten är svart, fermenterad vitlök.
– Vitlöken kan lätt ta över, säger Stefan Karlsson som är skolad i den klassiska franska matlagningen men också lagar svensk och asiatisk mat. Och gärna använder solovitlök.
Hör också matskribenten Lisa Förare Winbladh, som bl a skrivit boken Matmolekyler, berätta om sin relation till vitlök.
Dessutom får vi träffa odlaren Mikael Jidenholm i Halland.