Rökt grädde, rökt créme brûlée, rökt kladdkaka... Röka i en kastrull, röka i ugnen, eller bygga om en soptunna...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johan Åkerberg är kocken som blev besatt av att röka. Kunskap och recept har han samlat i boken Rök. Och nu för han vidare sin entusiasm i Meny.
Hur röker man? Varför röker man? I vad kan man röka? Vad kan man använda som rökgivare? Och vad kan man röka?
Varför bara röka kött och fisk, när man kan röka grädde, muffins, kladdkaka och crème brûlée?
Och visst är alspån fint, men det går också att använda kaffe, te, sjögräs och peppar som rökgivare.
Och du kan röka i en specialtillverkad rök, eller en kastrull, ugn eller klotgrill. Eller bygga en egen rök av en soptunna, som Johan gjort.
Det är inte helt lätt att hitta drycker som passar till rökt. Dryckeskännaren Marie Oskarsson, vinrecensent i Allt om mat, tar sig an den kluriga uppgiften.
Allt, och lite till, om att röka.