Sverige är ett äppelland, men ett underutvecklat ciderland. Meny går på jakt efter cideräpplen och ciderhistoria. Och anar en spännande framtid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Joacim Holgersson var vinhandlare i London och ville sadla om.
– Vi funderade på en vingård i Sydafrika eller Frankrike, säger han. Men det blev en ekologisk äppelodling vid Kinnekulle i Skaraborg.
– Bara några procent av de ekologiska äpplen som säljs i landet är odlade i Sverige. Vi såg en nisch där.
I England hade han också kommit i kontakt med en utvecklad ciderkultur.
– Vi har gjort mycket cider i Sverige på 1700- och 1800-talen. Men den traditionen dog ut. Vi vet inte ens vilka äpplen som användes.
Förutom att producera must gör Joacim också cider, mousserande cider och calvados. Han berättar i programmet hur det går till. Och även hur man kan göra egen cider hemma.
Susanne Velander Vretare och Helena Ullmark är ciderfantaster och med i Ciderfrämjandet, som bland annat ägnar sig åt att hitta gamla bortglömda äppelsorter att använda till cider.
– Cideräpplen har helt andra smaker än vanliga ätäpplen.
Vi följer med Helena och Susanne ut i de skånska hagarna på jakt efter gamla äppelträd.
Både de och Joacim berättar också om skillnaderna mellan olika utländska cidrar.