Vad ska vi ha till middag? Ingemar och Anne-Marie lagar mat ur gamla böcker från 30-, 40-, 50- och 80-tal. Ett årtionde per år. En middag i veckan. Vilket decennium är favorit, vilket blev en besvikelse?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De älskar vintage — kläder, möbler och mat. Anne-Marie Lindstedt och Ingemar Albertsson har köpt på sig gamla årgångar av Husmoderns köksalmanack.
- Lite trendig men lättlagad mat, sammanfattar Anne-Marie vad köksalmanackan är. Och fördjupande artiklar om det som är i tiden.
- Vi ser det som nutidsarkeologi, säger Ingemar. Vad folk åt. Hur mattrender har ändrat sig.
En almanacka med ett middagsförslag om dan. Så det finns att välja ur.
Varje år väljer de ett decennium som de är nyfikna på. Sen lagar de en rätt i veckan hela året. En rätt vald från samma vecka det året.
I år är det 1930-talet som gäller.
De lagar en middag från 1934 i programmet.
Ingemar och Anne-Marie började med 40-talet, fortsatte med 50-talet och sedan 80-talet.
- 50-talet var urtråkigt, säger Ingemar.
- 40-talet var sparsamt och ransonerat, säger Anne-Marie. Men det går att äta fantastiskt gott utan att ha tillgång till alla möjliga råvaror.
De skriver om sina upplevelser på sin blogg och på Instagram, Vintagemannens mat.