Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Det är en lyx att ha så bra vatten i kranen, säger sommelieren Mischa Billing som provsmakar kranvatten från olika delar av landet. Hon har suttit i juryn de gånger som Sveriges bästa kranvatten har utsetts.
Vi tänker kanske att vatten inte smakar något. Tills vi en dag smakar vatten som vi inte gillar. Som när man kommer till en annan stad och redan doften gör oss misstänksamma. Och sen smakar vi på det och saknar vattnet därhemma.
- Det är skillnad på vattnet i norr, i mitten och i söder av landet. En del vatten släcker inte min törst.
Ölbryggaren Olle Andersson har nördat ner sig på vattnet och hur olika typer av vatten avgör vilken typ av öl som går att brygga.
- Det är ingen tillfällighet att den ljusa pilsnern kommer från Pilsen i Tjeckien, säger han. Eller att det gjorts mörk öl i London. Det har styrts av vattnet.
Olle förklarar vilka egenskaper hos vattnet som påverkar ölbryggandet.