Hur mycket av maten lagas på restaurangen? Och spelar det någon roll? I Frankrike införs nu en ny lag som försöker komma tillrätta med fusket på restauranger. En uppskattning säger att upp till 70 procent av restaurangerna i Paris inte lagar maten på plats.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är till och med vanligt att restauranger helt enkelt kör djupfrysta färdigrätter i mikron och sedan serverar dem. Och tar betalt för dem som vore de lagade på plats.
Den nya lagen innebär en märkning på menyerna. Men lagen är både krånglig och mycket kritiserad.
Menys reporter Johan Tollgerdt talar med krögaren och författaren Xavier Denamur, som tycker att det är en skandal att det fuskas så mycket. Vi besöker en restaurang i Paris och letar i soptunnan efter bevis på färdiglagat. Och går till en krog som lagar allt, Playtime, som drivs av Viveka Sandklef och Jean-Michel Raffinoux.
Och hur ser det ut i Sverige? Hur mycket hel- eller halvfabrikat används i restaurangköken? Är det alltid fel? Blir det bättre för att det är lagat på plats? Behövs det en märkning i Sverige?
Meny pratar med matjournalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som för några år sedan uppmärksammade problemet i sin bok Saltad nota, och med kocken och krögaren Håkan Thörnström, sedan många år belönad med Michelin-stjärna.