Var det att vi började tillaga maten som gjorde att vi lämnade schimpanserna bakom oss och utvecklades till människor?Är raw Food, rå mat, lösningen på fetmaepidemin?Och varför har raw foodarna börjat tillaga maten, börjat värma upp den?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Meny om kokkonstens födelse. Tillagandets fördelar och nackdelar. Och om raw foodens framtid.
Richard Wrangham, professor i antropologi vid Harvard i USA, driver i sin bok ”Catching fire - how cooking made us human” tesen att det var tillagandet av maten som gjorde att vi kunde utvecklas till att bli människor och låta vår hjärna växa.
Tillagad mat ger så mycket mer energi.
Detta är också problemet med dagens kosthållning. Tillagande och processande av maten, framför allt det industriella processandet, gör att vi får i oss mycket mer energi än vi tror.
Många skulle säkert må bra av att äta mer raw food, mat som inte värmts, vilket gör att vi får i oss mindre energi.
Samtidigt utvecklas raw food mot att man börjar tillaga mer…
I programmet berättas om boken Catching fire, dessutom medverkar Martin Ingvar, professor och hjärnforskare, samt Jeanette Högfeldt som jobbar med gourmet raw food i USA och Sverige.