Låt det som finns i kylskåpet bli nästa middag. Massor med tips på hur man kan använda rester och småslattar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Cina Risberg startade under pandemin bloggen lunchhemma, som nu också har blivit en kokbok, Lunch hemma.
– Jag börjar alltid med att plocka fram allt smått som finns i kylskåpet, säger hon.
– Det blir som en tävling att försöka använda allt, säger Menys Nina Frogneborn. Det ger en speciell glädje i matlagningen.
– Det är en väldig nöjdhetskänsla att använda allt, säger Jesper Lindkvist, hängiven hemmamatlagare.
I programmet bjuds på massor av tips och inspiration:
Låt överbliven soppa bli bas i en ny gryta.
En grön vårig grön soppa blev en sås i en lasagne, istället frö en bechamelsås, berättar Nina.
Lite soppa kan också utvecklas till en pastasås, säger Jesper.
Överblivna potatisar får nytt liv när de krossas lätt och får smak av en kryddblandning som fräst i olja, t ex berbere eller nån indisk kryddblandning.
Stek överblivet ris tillsammans med de grönsaker som finns – nån tomat, en bit purjolök – plus lite djupfrysta grönsaker – ärtor, broccoli, örter. Sen vispar Jesper ihop några ägg, tar pannan från plattan och blandar ner äggen i pannan så att det blir lite risottokonsistens.
Cina brukar tänka i olika kök. Italienskt, indiskt, thailändskt – vad är du sugen på? Ett annat sätt är att tänka i maträttskategorier – små biffar som Cinas fritters, eller gratäng, eller pastasås.
Cina vill att varje rätt ska ha nåt sött, salt, fett, syrligt, och lite crunch eller tuggmotstånd. Lite ris, ägg, rivet bröd, nån riven grönsak görs till små biffar.
Allt går ner i en soppa. Går bra att blanda alla möjliga slattar av mejeriprodukter.
Gör en pastasås på slattar av olika mejeriprodukter tillsammans med lite grönsaker.
Testa olika tillagningssätt av samma råvara. Olika konsistenser. Försök också få in flera olika texturer i själva rätten.
Gör inte alltid samma sak av en råvara. Försök variera texturerna. Tillaga på olika sätt. Göra krispigt. Göra puréer. Skära i olika storlekar och former. Pickla. Testa att göra en pesto.
Fintärnad och hårt stekt kyckling i en carbonara istället för bacon.
Småslattar hummus som redning i soppor, gryta eller såser. Eller lite potatismos.
Blanda slattar av olika inlagda grönsaker på burk, mixa till en sorts tapenade och ha på bröd.
Låt överbliven pasta värmas upp i slutet av kokningen av ny pasta.
Ost tillsammans med allt blir gott! Riv ostskalkar och stoppa i frysen. Överblivna makaroner kan blandas med ost och bli små krispiga makaronbiffar att lägga på soppan.
Räcker inte resterna till en ny måltid? Servera det istället uppvärmt eller lätt pimpat som flera rätter. En liten mugg soppa, plus en taco var, plus en nygjord sallad blir en lyxig middag på rester.
Stumpar av grönsaker kan bli en liten stumpsallad. Eller servera det i olika små skålar – sånt uppskattas av barn Och även vuxna.