Sveriges mest populära poddar

Meny

Grabbigt, sexistiskt och slitigt. Men nu förändras restaurangköken.

30 min • 21 februari 2019

Både män och kvinnor slutar på grund av dålig arbetsmiljö. Men de kvinnliga köken lockar och visar på nödvändig förändring.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sofia B Olsson är kökschef på den hyllade restaurangen vRå i Göteborg. När hon och Frida Ronge drog igång restaurangen arbetade det i början bara kvinnor i köket. Det var ett medvetet beslut.

- Det blev en stor skillnad, säger Sofia. Inte samma skämt, inte samma spänning i luften. Jag insåg att den grova humorn inte var min, utan jag hade bara anpassat mig till de kök jag jobbat i.

Restaurangbranschen beskrivs ofta som väldigt grabbig och till och med sexistisk.

Sofia berättar om sina erfarenheter från olika krogar, både positiva och negativa. Idag är det inte bara kvinnor i vRås kök, men stämningen och arbetsmiljön är fortsatt positiv.

- När man jobbar på ett kontor så beter sig folk väldigt annorlunda än när man jobbar i ett kök, säger Alice Brax, matjournalist och f d kock.

- Det handlar om ledarskap. Och att sätta stopp för vissa beteenden. Men om det är chefen som föregår med det dåliga exemplet så kommer det bara att fortsätta.

- Vi som arbetsgivare har gjort väldigt svårt för kockar att ha ett liv utanför jobbet, säger Sofia B Olsson.

- De unga kommer söka sig till de restauranger som kan hantera den frågan, säger Sofia.

Idag är det brist på kockar. Det utbildas lika många kvinnliga som manliga kockar, men kvinnorna jobbar kvar kortare tid i yrket. Också bland männen är det många som slutar efter bara några år. Sofia har inga problem att få tag på kockar.

De senaste åren har det startats flera organisationer och nätverk för kvinnor i restaurangbranschen, konferenser och galor, både i Sverige och internationellt. Sofia och Alice berättar om vad de betytt.

Tidigare i år hölls Stellagalan för andra gången, en gala där kvinnor i restaurangbranschen premieras.

Årets pristagare:

Årets bagare: Ia Ahlsgård på PM bröd och sovel i Växjö
Årets bar: Hedda Bruce, bartender på Tjoget i Stockholm
Årets Media: Luise Vindahl, en halvan av kokboks- och bloggarduon Green Kitchen Stories
Årets Mentor blev Sofia B Olsson (som vi pratar med i programmet).
Årets kock: Frida Nilsson på MJ's i Malmö
Årets konditor: Dorotea Malmegård på DoMa i Stockholm
Årets servis: Cecilia Richter på Stationen i Skanör
Årets sommelier: Emma Ziemann på Thörnströms kök i Göteborg
Årets hederspris: Malin Söderström, den enda kvinna hittills som fått komponera Nobelmenyn, första kvinnan i svenska kocklandslaget och som bl a driver Moderna Museets restaurang i Stockholm.

Mathistorikern Richard Tellström berättar att också restaurangmatsalen varit ett manligt territorium.

- I praktiken var det inte förrän på 1970-talet som kvinnor kunde gå på restaurang själva, utan manligt sällskap, säger han. Ensamma kvinnor på restaurang utsattes för misstänksamma blickar och riskerade sin heder.

- Vi vet att kvinnliga affärsresenärer i högre grad köper en sallad och tar med till hotellrummet eller beställer room service-mat istället för att sätta sig ensamma i restaurangen. Vi vet också att ensamma kvinnor i restauranger oftare sätter sig vända mot en vägg så att de inte ska behöva möta mäns blickar och inviter.

00:00 -00:00