Tove Nilsson nördar på rundkornigt ris, som grötris och risottoris. Kan man ha grötris till annat än gröt? Och så berättar hon en massa om annat ris också.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om risets historia i världen. Och i Sverige.
- Grötriset var det första riset som kom till Sverige, säger Tove Nilsson, kock, receptkreatör och matstylist. Dessutom författare till många kokböcker. Den senaste heter Ris.
Tove tycker att vi i Sverige har missförstått riset. Det är så mycket mer än nåt man har till korv stroganoff. Det finns enorm variation och varje ris ska behandlas på sitt sätt och har sina egenskaper.
- Man odlar ungefär 1000 olika sorter i världen, säger Tove som också menar att de flesta av oss inte mött ris av riktigt bra kvalité.
Hon berättar om de olika sätten att odla ris. Och om nya, mer miljövänliga sätt.
Men framför allt fokuserar vi på rundkornigt ris, som risottoris och grötris. Tove berättar om rundkorniga maträtter från hela världen.
Och vi testar hur det blir att göra risotto på grötris. Och gröt på risottoris.
Tove lagar sin absoluta favoritgröt, franska Riz au lait (se recept nedan).