Så kan det kännas när ett barn meddelar ändrad kost. Hur löser man det praktiskt? Hur påverkar det resten av familjen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Det var inte så att jag jublade, erkänner Menys programledare Tomas Tengby.
– Vi har alltid ätit mycket grönsaker och väldigt lite kött. Men med en vegetarian i familjen krävdes det större förändringar.
– Jag har tre sätt att lösa det hela, säger Tomas.
Tomas samtalar med dottern Fredrika, som blev vegetarian för ett och ett halvt år sedan, och hennes kusin Elsa Holm-Barwe, som varit vegan i två månader. Om förändringar i det egna livet och i familjen. Om återfall i köttätande och om framtiden.
Familjen Kildén brukade äta en hel del kött – framförallt köttfärs och kyckling. Men så blev dotter Annie, idag 16 år, först vegetarian och sedan vegan - ett beslut som utmanade hela familjen, även mormor.
– Vi var lite chockade först, säger mamma My. När vi insåg vilken stor förändring det faktiskt var.
Lösningen blev att Annie får laga sin egen mat. Ett bra beslut tycker Annie.
– Det är ändå dags för mig att laga mat själv.
Och mormor Inger som mest lagat husmanskost har långsamt lärt sig att laga vegansk mat.
– I början var det tråkigt, säger hon, men nu går det bra. Jag fick lära om helt enkelt.
Också för Elsa Holm-Barwe har de nya matvanorna inneburit att hon lagar sin mat själv.
– Det är spännande, säger hon.
Missa inte mormor Ingers veganska recept nedan!