Behöver vi lära oss att koka ris? Kocken Jennie Walldén tycker det. Många gör fel och får inte riset att smaka så bra som det kan. Jennie berättar också vilket ris som passar till vad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jennie Walldén, årets mästerkock i TV4 2013, tredje året i tv-programmets historia. Sen dess har hon synts i tv och skrivit kokböcker, den senaste kom i höstas och heter Wok, ris, nudlar. Hon driver också restaurangen Namu i Malmö.
Jennie tre viktigaste råd:
1. Tvätta riset
2. Använd mindre vatten
3. Salta inte
- Man tvättar inte för att det är smutsigt utan för att tvätta bort risstärkelse, säger hon.
Japonicaris (som i Sverige kallas sushiris), jasminris och basmatiris ska alla tvättas noga. Lägg den uppmätta mängden ris i en kastrull, häll på vatten och rör runt med handen ett par minuter. Vattnet kommer att bli grumligt vitt av stärkelse. Sila av vattnet och upprepa med nytt vatten. Låt sedan riset rinna av ordentligt i en sil.
- Det är viktigt att det rinner av, säger Jennie. För annars stämmer inte vattenmängden när man ska koka.
Den mängd vatten som brukar stå på förpackningarna är oftast fel.
- Det är alldeles för mycket vatten.
Till 1 dl japonicaris ska man använda 1,2 dl vatten.
Till 1 dl jasminris ska man använda 1,4 dl vatten.
Till 1 dl basmatiris ska man använda 1,5 dl vatten.
Mät upp ris och vatten med samma mått.
- Och salta inte i vattnet, säger Jennie. I varje fall inte om man gör asiatiska rätter. Riset ska vara så neutralt som möjligt.
Risottoris tvättas aldrig. Där vill man ha kvar stärkelsen. Ris som ångas tvättas inte heller. Sticky rice tvättas inte utan blötläggs.
Japonica används till japanskt, koreansk och nordkinesiskt.
Basmati används till indiskt, rätter från Mellanöstern, Nordafrika och till europeiska rätter.
Jasminris används i hela sydostasien (t ex Thailand, Vietnam).
Sticky rice förekommer i norra Thailand.
Grötris är ett neutralt ris som kan fungera som ersättare för risottoris eller japonicaris.