Efter nio år skrev Jenny Damberg sin andra bok om baljväxter. Eftersom ingen annan gjorde det. Om allt som hänt med svenska baljväxter. Och allt kul och spännande som man kan göra med dem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2015 gjorde journalisten och författaren Jenny Damberg en bok som hette Bönor, ärtor, linser.
Nu har hon gjort en ny bok som heter Ärtor, bönor och linser.
Det har hänt mer med baljväxter i Sverige än de snarlika titlarna antyder.
- Det odlas mycket fler sorter i Sverige idag, säger Jenny.
Gamla kultursorter som gråärt, soldatböna, Vreta gulärt finns nu i butikerna. Det odlas också linser i Sverige idag, som belugalins, Gotlandslins och grön lins.
Baljväxter beskrivs ofta som nyttiga, klimatvänliga och lite tråkiga.
- Men det är också en underbar mångsidig råvara som man kan använda på hur många sätt som helst, säger Jenny.
Har man ätit dåliga versioner av nåt så kan man få för sig att man inte gillar det, menar Jenny.
Hon ger tips på hur man hittar de bästa färdigkokta bönorna.
Hur man blötlägger och kokar bönor själv utan att det känns omständligt.
Och så tipsar hon om annorlunda tillagning. Rostade bönor som snacks. Kokade med mycket olivolja. Och som ersättare för grädde i en krämig soppa.