Sveriges mest populära poddar

Meny

Kan man äta bären i skogen? Måste alla hallon kokas? Hur odlas jordgubbarna?

30 min • 18 juni 2015

Vågar man äta bären i skogen? Och finns det några djupfrysta hallon som inte behöver kokas? Och hur är det med de färska hallonen? Meny serverar svaren. Och besöker också svenska jordgubbsodlingar, där man odlar i balkonglådor och på hyllor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att plocka bär och att äta färska bär är en del av den svenska folksjälen.

Men det är inte förrän något är hotat som man inser att man tagit det för givet. Som att gå ut i skogen och plocka bär. Eller som att äta djupfrysta bär utan att koka dom.

Det var för några år sen som larmet gick om dvärgbandmasken i bär och svamp som man plockat i skogen.

Och det var bara några veckor sen som larmet gick om djupfrysta hallon som var smittade och människor till och med dog av att ha ätit dem.

Hur farligt är det att plocka bär i skogen ? Är det slut med att äta råa bär nu?

Meny försöker fånga bärsjälen, det där att gå ut i skogen och se vad man kan hitta. Och Kennet Lundin, parasitolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, förklarar hur dvärgbandmasken fungerar, och att hotet är överdrivet.

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar varför det är problem med djupfrysta hallon, och varför det går utmärkt att äta nordiska hallon.

Och så besöker Meny två svenska jordgubbsodlingar, för det är ju ändå midsommarveckan.

Hur odlas jordgubbarna egentligen? Två småländska odlare, Bitte Wilson och Sören Rudenstam, och Magnus Engstedt, trädgårdsrådgivare på Länstyrelsen i Jönköping, förklarar allt.

00:00 -00:00