Restauranger som har egna grönsaksodlingar i stan. Och Linköping på medeltiden. Vad har de gemensamt? Det handlar om stadsodlingar. Det som börjar bli trendigt nu var ett viktigt inslag i stadsbilden i flera hundra år. Finns framtiden i historien?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Måns Backlund, köksmästare på Upper House i Göteborg, en av Sveriges bästa restauranger, visar sin köksträdgård högst upp på taket på en skyskrapa.
På en annan plats i centrala Göteborg träffar vi William Bailey. Han är trädgårdsmästare och sköter en takodling som ligger i anslutning till ett antal restauranger med gemensam ägare.
Pallkragsodlingar har blivit ett allt vanligare inslag i våra städer. Nu satsar restauranger på att ha egna odlingar. Varför?
Är det bara trendigt och ett PR-knep, eller handlar det om ett stadsodlande som skulle kunna bli något riktigt betydelsefullt?
I Malmö har stadsodlingen kommit längre än många andra städer. Där finns Stadsbruk, ett mellanting mellan stadsodling och jordbruk. Lena Friblick, projektledare för Stadsbruk, berättar hur det fungerar.
Historiskt sett har vi odlat mycket i våra städer. Det visar t ex utgrävningar i Linköping. På medeltiden och flera hundra år därefter var upp till en tredjedel av stadens yta odlingsmark. Trädgårdsarkeologen Karin Lindeblad guidar oss i Linköpings historia.