Jenny Damberg fyller skafferiet med konserver. För att inte behöva handla så ofta. Och för att det är praktiska genvägar i matlagningen. Till och med burkchampinjoner och fruktcocktail.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tidigare bodde Jenny i centrala Stockholm. Allt fanns runt knuten och hon behövde inte planera handlandet.
Sen flyttade familjen ut på landet, till Roslagen, en och en halv timme från Stockholm. Nu handlar hon inte lika ofta.
- Så återupptäckte jag konserverna, säger Jenny. Smaker på burk och tetra.
Erfarenheterna i konservlandet har Jenny samlat i sin nya kokbok Den nya skåpmaten. Där hon delar med sig av recept och tips, och även berättar lite om konservernas historia.
Vi besöker Jenny Damberg och snokar i hennes skafferi. Vad köper hon för nåt? Och vad använder hon det till?
- Det finns massor med smaker på burk. Smaksättare som kan få enkla råvaror att bli spännande.
- Tänk också på att inte bara värma burkarna. Det händer mycket när man tillagar lite mer. Stek burkmajsen i smör till exempel.
Jenny tycker att burkmajsen är godare än den djupfrysta. Och hon tycker att burkchampinjoner är goda på pizza. Godare än färska.