Sveriges mest populära poddar

Meny

Svensk hårdost del 1: Sverige har flest hårdostsorter i världen - dags att bli stolta!

30 min • 11 april 2019

Om ostmanifest.se - satsningen för att höja svensk hårdosts status. Om 900 års osthistoria. Och om kvinnorna i en familj i Västergötland som sedan 1875 arbetat med hårdost.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

- Vi har en självförsörjningsgrad på ost i Sverige som är under 50 procent, säger Martin Ragnar. Samtidigt som vi är det land i världen med flest antal olika hårdostsorter.

Martin Ragnars fritid ägnas åt mat (hans lönearbete handlar om nåt helt annat). Han var med och startade Kålrotsakademien (för främjandet av svenska matens kulturarv) och Svenska dryckesakademien. Han har skrivit böcker om grisens historia, svenska drycker, svensk ostkultur, åkerbär, krusbär och snart också kålroten.

I början av året startade han ostmanifest.se, en hemsida där aktörer i ost-Sverige kan gå in och lova att de ska satsa på svensk ost. De stora industriella ostproducenterna, de små gårdsmejerierna, affinörer (de som lagrar ostar), livsmedelsbutiker, ostbutiker, hotell, restauranger och de som utbildar ostmakare. På hemsidan finns förslag på vad de kan göra för att gynna svenska hårdostar.

- Jag vill att alla ska bli bättre på att stolt berätta om den svenska ostkulturen, säger han.

Hårdostar som t ex prästost går tillbaka till tiden för Sveriges kristnande, ca 900 år.

Hittills har 28 hantverksmässiga tillverkare skrivit under manifestet.

Traditionellt var det kvinnor som gjorde ost i Sverige. Det fortsatte också in i industrialismen.

Vi träffar också Sofia Johansson som tillsammans med sin syster tagit över Sivans ost - ett företag på Vara-slätten som lagrar hårdostar som andra producerat. Sofia berättar hur kvinnorna i släkten sedan 1875 arbetat med ostar.

- Det var starka kvinnor som brunnit för osten, säger Sofia. Jag är otroligt stolt över historien.

Sofia visar hur ostlagring går till - och hur vi själva kan lagra ost hemma.

Sofia berättar också om problemen med smörsyresporer. Om de finns i mjölken kan osten utvecklas fel.
- Det är inte farligt, men ostarna kan spricka och de kan bli fräna och stickiga i smaken, säger Sofia, som också berättar vad det kan bero på, och varför det har blivit vanligare.

I nästa program besöker vi ett gårdsmejeri som gör hårdost. Och Martin Ragnar berättar om de svenska hårdostarnas historia, som präst, herrgård, svecia, grevé, hushållsost och gräddost.

00:00 -00:00