Sveriges vanligaste maträtt på vardagarna är spagetti med köttfärsås. För tredje året i rad. Varför älskar vi det så mycket? Och varför finns inte rätten i Italien?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Meny söker rättens rötter, dels i Italien och dels i Sverige. Och hur har den utvecklats genom åren.
Paret Wassenius, Tobbe från Sverige och Francesca från Sicilien, jämför den svenska köttfärssåsen och de italienska originalen: ragù.
Sara Begner är kokboksförfattare, chef för Coops provkök och ansvarig för Sveriges mest sålda kokbok Vår kokbok. Hon studerar recepten på köttfärssås i de 26 upplagorna av boken och ser hur rätten utvecklats genom åren.
Dessutom berättas om de de olika italienska recept som kan sägas vara kopplade till vår köttfärssås.
Felix och Findus säljer varsin konserv kallad "köttfärssås original". Vi testar! Och en "italiensk köttfärssås". Hur smakar det?