Bryr man sig om maten så måste man också bry sig om råvarorna. I dagens Meny träffar vi en trädgårdsmästare. För maten börjar ju redan i jorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Simon Irvine är trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Han är utbildad vid Royal Botanic Gardens i Kew och har bl a varit trädgårdsmästare hos National Trust. Han kom till Sverige för 25 år sedan och är sedan länge trädgårdsmästare på Läckö Slott. Där finns bl a en köksträdgård med anor från barockens 1600-tal.
Simon Irvine berättar om älsklingar i köksträdgården: sallater, palsternackor, morötter och framför allt kardoner, en svår odlad sorts kronärtskocka där man äter bladstjälkarna. Och han berättar om skillnader mellan olika sorter av samma grönsak.
Grönsakerna från köksträdgården används i slottets restaurang Hvita Hjorten. Vi får även träffa krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm, som berättar om samarbetet med Simon Irvine och om maten de lagar – där kött och fisk blir tillbehör och grönsakerna spelar huvudrollen.
Ett program om kärlek till råvarorna, odlandet och maten.