För tio år sen kom Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Året därpå kom Enklare bröd. Meny uppmärksammar två moderna svenska kokboksklassiker. Första programmet i en serie om fyra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I fyra program - ett nu och tre till hösten - ska Meny uppmärksamma moderna svenska kokboksklassiker. Böcker som man minns, som påverkat och varit milstolpar. Böcker som nådde ut till fler än oss matnördar, och som fortfarande syns och används i svenska hem.
Det blir intervjuer med författarna. Om tankarna de hade inför böckerna och hur det sen blev. Det blir prat om den tid som var när böckerna kom ut. Och vi ser hur böckerna står sig idag.
Det blir en bok per program. Förutom i detta program. Här handlar det om två böcker.
2007 startade Martin Johansson matbloggen Pain de Martin. Succé! 2009 kom första boken Surdegsbröd. Ännu mer succé!
- Plötsligt försvann folk från fester, berättar kocken Emma Kolback. De skulle hem och mata sin surdeg.
- Det var nåt lite religiöst över hela surdegsboomen, funderar Karsten Thurfjell, som ingår i juryn som utser de bästa kokböckerna.
2010 kom andra boken: Enklare bröd, där det invecklade surdegsbakandet ersatts med världens enklaste sätt att få goda bröd - blanda ihop och vänta, ingen knådning.
- Jag bakade bröd av bageriklass, säger Menys Nina Frogneborn.
Under de här åren blev Martin Johansson experten som alla skulle intervjua.
- Men jag ville inte vara nån guru, säger Martin när han tänker tillbaka på den tiden.
Martin ville bara göra bakandet ännu enklare. Ett arbete som han alltjämt ägnar sig åt.