Max åtta personer vid julbordet. Inga stora släktmiddagar. Inställt julbord på krogen. Vilken sorts jul planeras det för i år? Hur känns det? Och blir det annan mat?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Lika mysig som vanligt.
- Maxa myset! Mycket lyxig mat.
- Det blir mindre stress.
- Ingen lutfisk i år.
Alla vi pratar med är överens om att det blir en annorlunda jul. Men inte självklart sämre.
Vår julpanel – kocken och krögaren Emma Kolback, Menys reporter Nina Frogneborn och programledaren Tomas Tengby – berättar om den jul de planerat.
- För mig hör det till att bada på julafton, säger Emma. Och så skaldjur att äta.
- Jag ser framemot att träffas utomhus, säger Nina.
- Detta är första julen på 20+ år som det bara är två barn och två vuxna! säger Tomas. det känns spännande.
Ulf Wagners restaurang Sjömagasinet i Göteborg är känd för sitt julbord. Fyllt med alla klassiker och med extra fokus på fisk och skaldjur. Men i år dukades aldrig nåt julbord. I år serveras julbordet på tallrik som en femrättersmeny eller en fyrarättersmeny.
- Det är mindre stressigt. Men det blir inte lika många rätter. Det som brukar gå minst har plockats bort. Som lutfisken, berättar Ulf.