Ketchupens historia sträcker sig tusentals år tillbaka i historien och passerar Romarriket, Nordafrika, Kina, Vietnam, Indonesien, England, USA och Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det började med fermenterat fiskrens. Romarnas älskade sin smaksättningssås garum.
Fisksåsen fanns också i Asien. Och utvecklades till sojasås, när fiskrenset ersattes med sojabönor.
Engelsmännen fick smak på de många såserna i Asien och försökte sig på att göra dem hemma på de brittiska öarna.
Men de hoppade över fermenteringen och kokade istället såserna. De fick namn efter ett ord som engelsmännen mött i Indonesien - kacap, namnet på en sojasås.
I England gjordes kacap – eller catsup och ketchup som såserna kom att kallas – på fisk, valnötter och svamp.
Och när tomaterna blev populära gjordes ketchup också på tomater. En sås som vidareutvecklades i USA, och vars förpackning revolutionerades på 1950-talet av ett svenskt företag.
Vi provsmakar nutida varianter på ketchupens olika utvecklingsfaser.
Vi träffar också kocken Johan Björkman, som gör garum på restaurang Koka i Göteborg.