Allt om chili. Kemi, historia, skillnad på olika sorter och hur man odlar själv. Och en mexicansk kock guidar oss på marknader i Oaxaca.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det sägs att två tredjedelar av världens befolkning äter chilipeppar i någon form varje dag. Så det är en populär frukt. Inte släkt med piper nigrum (vit- och svartpeppar), utan hör till potatisfamiljen. Precis som aubergine, tomat och - potatis.
Det var i Mexico man började odla chili för mer än 6 500 år sen. Columbus tog den till Europa och portugiserna tog den vidare till Asien.
Följ med Lasse Edfast på chilijakt på en marknad i sydvästra Mexico tillsammans med den mexicanske kocken David Mejia.
– Chili är grunden i all mexicansk mat, säger David.
Och Lasse Edfast konstaterar att nästan alla mat han äter i Mexico innehåller chili.
- Drickchoklad med chili, sallad med chili, chili med chili.
Johannes Wätterbäck, som också kallar sig Farbror grön, odlar chili på en stor takodling i Västerås.
- Det finns hur många sorter som helst, säger han. Man hinner inte odla alla på ett liv.
Johannes har odlat ett femtiotal olika hittills.
– Från franska Espelette till spanska Padron. Aji Pineapple som smakar ananas, Habanero Lemon som smakar lime. Och världens starkaste Carolina Reaper.
Andra favoriter som Johannes har är Bhut Jolokia Red, Trinidad Moruga Scorpio, Chinese Five Color och Black Hungarian.
- Det finns en enorm spännvidd och det handlar inte bara om styrka utan en massa andra smaker.
Johannes Wätterbäck kommer också med tips på vad man kan göra med chili. Och berättar hur man kan odla chili själv.
Dessutom berättar vi vad är det som händer i munnen när vi äter chili. Vilka ämnen det är som ger hettan i chili, och hur chilihettan påverkar andra smaker.
chilins historia och hur den spreds över världen.