Sveriges mest populära poddar

Meny

Vi tipsar om kokböcker och annan matlitteratur

30 min • 28 november 2019

15 matböcker! Från nördigt till baskokbok, från asiatiskt till svenskt. Veganskt och kött. Och matiga reseböcker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kocken och krögaren Emma Kolback ansluter till Menys Kalle Wannerskog och Tomas Tengby och djupdyker i årets matlitteratur.

Emma kollar in:

  • Japanska bakverk av Ai Ventura

Japanska bakverk från grunden. Speciellt och nördigt.

  • Thai av Tove Nilsson

Erfaren kock och kokboksförfattare tar sig an det thailändska köket.

  • Super tasty thai! av Wichudaporn Chaiyasaeng

Tog sig till final i Sveriges mästerkock. Blandar thailändskt med svenskt.

  • Mitt lilla svenska kök av Rachel Khoo

Brittiska som numera bor i Sverige. Har tidigare gjort bok om fransk mat, nu tar hon sig an det svenska.

  • Meat cravings - less is more av Henning Kvick

Köttkunskap och läckra tillbehör för de som vill äta mindre men bättre kött.


Kalle har plöjt matiga reseguider, för den verkliga resan, eller för fåtöljresor med en god kopp te:

  • New York för foodisar av Martin Gelin
  • Tokyo för foodisar av Jonas Cramby
  • Berlin för foodisar av Sara Berg
  • Köpenhamn för foodisar av Erik Eje Almqvist
  • Stockholm för foodisar av Jonas Cramby


Och Tomas kollar in årets trend. Som är samma som förra året: vegetariskt, grönt, veganskt.

Ett axplock av gröna böcker:

  • Prepp - vegorecept för en smartare vardag av Ylva Bergqvist

Som en matkasse med recept, fast utan matkasse.

  • Det veganska köket av Mattias Kristiansson

Baskokbok för veganer, vegetarianer och de som vill äta mer grönt. 1700 recept. Och med personlighet.

  • Vegansk husmanskost - vardagsrätter, klassiker, högtidsmat av Gustav Johansson

Allt det välkända, men med köttet utbytt mot ersättningskött...

  • Käka grönt! Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott

Lite av varje. Lakto-ovo. Lättast att ta till sig för fansen.

  • Stora veckans vego av Sara Begner

Erfaren kock med grundlig kokbok. Omfattande, bra recept, men lite opersonligt.

00:00 -00:00