Sencha, bancha, matcha, hojicha och genmaicha. Vad är det för slags teer och när dricker man dem? Yuko Ono är japansk terådgivare i Sverige. Hon guidar oss genom de japanska gröna teerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Te är en naturlig del i Japan, säger Yuko Ono. Det dricks både kallt och varmt. Det kan vara en snabb dryck efter träning, en törstsläckaren på tågstationen, en dryck som barnen tar med sig på utflykten eller så brygger man hemma i kanna. I Japan finns te överallt och i alla stunder,.
Allt te härstammar från samma buske: Camelia sinensis. De olika japanska tesorterna beror på när teet skördats, vilken del som används och hur det sen tagits om hand. Ibland använder man bara bladen, ibland endast kvistarna och ibland en blandning. En del teer har skuggats några dagar innan skörd, de anses vara extra fina.
Man delar också in teerna i vårskörd och höstskörd, samt rostade teer.
Sencha hör till vårskörden, ett te som dricks både till vardags och i finare sammanhang. Det första skördade vårteet bryggs koncentrerat och smakar som buljong.
Höstteerna kallas bancha, ofta består de av både kvistar och större blad och är mildare i smaken.
Rostat te kalla hojicha.
Cha är det japanska ordet för te.
Ofta brygger man samma te flera gånger. Ibland äter man till och med upp tebladen.
– Man brygger två till tre gånger, säger Yuko. Det gör man för att få fram olika karaktärer på teet.
I dagens program brygger hon ett höst-te och vårens första sencha. Hon visar också upp sina fina tekannor.