51 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
Välkomna till Modern Hästträning!
I denna podd diskuterar vi det aktuella hästlivet ur ett vetenskapligt perspektiv med fokus på belöningsbaserad träning.
Vad menar vi med det? Jo, vi menar t.ex. hur vi hanterar gräs-säsongen och rädda hästar, vad vi tycker om nosgrimmor och olika belöningsformer. Vi kommer dela med oss av vår egna hästvardag, prata rädslor och inlärningsteori. Det, spännande gäster, och massa mer!
Följ oss på sociala medier:
Instagram: modern_hasttraning
Facebook: Modern Hästträning
The podcast Modern Hästträning is created by Modern Hästträning. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
To plan or not to plan! Det här med att planera träningspass. Hur gör man? Måste man? Vi pratar om för och nackdelarna med olika metoder och våra egna erfarenheter av vad som vi tycker funkar bäst.
Hagskoj! Idag snackar vi berikning i hagen, allt från vilka leksaker vi provat till hur vi ger vårat hö. Har du några spännande berikningsidéer? Dela och tagga oss, vi kan inte få nog!
Woah, vi pratar forskning! Vi delar med oss av våra tankar, spekulationer och uppskattning för studien som gick viralt för ett par veckor sen angående att hästar kan planera och använda strategier. Häng med för att höra nya tankar som ännu inte har lyfts angående studien "Whoa, No-Go: Evidence consistent with model-based strategy use in horses during an inhibitory task"
Idag delar vi med oss av era lyssnar förslag på moderna hästsporter! Super mario hästar, personsök och rallylydnad. Häng på ett super roligt avsnitt, tack BHIS för att ha frågat medlemmarna, och tack till er lyssnare för lysande ideer!
Häng med ut! I det här avsnittet pratar vi om uteritter och promenader med hästarna. Varför rider vi ut? Hur påverkar svaret på denna fråga hur vi lägger upp vår träning för att komma ut i den stora världen utanför stallplanens trygghet? Vi diskuterar strategier som hjälper både människan och hästen att ha trevliga turer ut i skogen.
Dagens avsnitt vill du inte missa! Vi har spännande gäster i ett prat inspelat på Lyckoklövern. Vi knyter an till vårt avsnitt om tävling och jämför hästtävling med hundtävling i ett samtal med inga mindre än Eva Bertilsson och Hedda Högström.
"Om vi inte hade tävlingar så skulle alla hästar försvinna." Ett argument för hästsport som man hör ibland. Är det vad som skulle hända? Vi filosoferar över hur hästvärlden skulle se ut om inte tävlingar fanns i den form som de finns nu.
Nu är vi tillbaka! I det här avsnittet berättar vi mer om våra egna träningslösningar. Vad gör vi om vi har begränsad tid på oss innan veterinärbesöket? Hur löser vi det i stunden, och hur ser vi till att alla är trygga - både hästarna, vi och veterinären?
Unghästträning! Det livsavgörande... Eller? Gaia, Elna och Karolina berättar om sina unghästresor och tankar. Vi snuddar vid allt från inridning till träningsstruktur, lek och belöningsformer. Praktiska idéer och upplägg utlovas!
Föga förvånande är vi igång och pratar förändring i hästvärlden igen: helomställning önskas såväl på ridskolan som i eliten. Vi diskuterar könsnormer (här med utgång i binära stereotypier, därav begränsat språk trots att det är ett bredare spektra) och hur det kan bidra till stallens tuffhetskultur. Det blir ett allvarligt avsnitt, men också lösningsfokuserat!
I dagens avsnitt pratar Karolina, Gaia och Elna om Natural horsemanship, dess värdegrunder samt inlärningsteorin bakom denna träningsmetod och hur dessa skiljer sig från den belöningsbaserade träningen. Det blir ett lekfullt avsnitt när vi går genom de 7 lekarna och hur de hade kunnat utformas om de var baserade på positiv förstärkning!
Belöning eller eftergift? Den stora frågan som behandlades under BHIS-dagarna 2024. Inspiration och kunskap delades i allt från föreläsningar till live-demos och panel-diskussioner. Men vi kände oss inte färdigpratade! Så här våra reflektioner och svar på frågor som dykt upp efter helgen. Vad tycker du, har R- en plats i den belöningsbaserade träningen?
Nytt år, nya möjligheter - inte sant? Många börjar med nya saker vid årsskiftet, så som att ändra träningssätt, det som brukar kallas crossover. I detta avsnitt diskuterar vi hur crossover-fasen kan se ut när ett ekipage går från att träna främst traditionellt till mer belöningsbaserat. Hur länge är en häst i crossover-fasen? Behöver den gå till på ett särskilt sätt? Och hur gör vi med gamla hjälper? Häng med så försöker vi svara!
Höst och vinter kan ibland kännas lite extra tunga när man har häst. Motivationen kan tryta när man står i lera upp till knäna och mörkret faller på innan man ens hunnit ut till stallet. Så idag kommer vi med lite pepp! Hur hanterar vi mörkret? Var hittar vi motivationen? Vilka svårigheter kämpar vi personligen med och vad gör vi för att hitta glädjen i vardagen med häst när vädret inte riktigt är som bäst?
Tuffhetskultur, något alla som kommit i kontakt med hästvärlden har upplevt oavsett inriktning eller träningsmetod. Ju tuffare man är desto duktigare är man, i kyla, regn, men även mot sin häst. Behöver det verkligen vara så och vem är det egentligen som tjänar på detta? I dagens avsnitt diskuterar vi hur tuffhetskulturen inom ridsporten påverkar både oss människor men även hästarna negativt.
Halloween och rädslans tid är här! I detta avsnitt talar vi om en massa rädslor som kan uppkomma i hästvärlden. Vi talar om egna ridrädslor och prestationsångest. Vi reder även ut vilka metoder vi anser bra att använda för att få bukt med hästens rädslor, och hur är det nu, kan våra rädslor smitta?
I detta avsnitt diskuterar Gaia, Karolina och Felicia skillnaden mellan signaler och kommandon. Hur kan signaler se ut och hur skiljer de sig från traditionella hjälper? Vi diskuterar hur motiverade hästar kan bli när de själva får välja att delta. Som grädden på moset berättar Gaia även en liten historia om Hans, hästen som kunde räkna..
Nu är avsnitt nummer FEM ute och då tyckte vi det var passande att prata om de FEM friheterna! De fem friheterna är ett väletablerat ramverk för djurvälfärd vilket också blir dagens utgångspunkt, såklart med våra kära hästars välfärd i fokus. Därifrån expanderar vi diskussionen med våra egna tankar kring etik och hur det kan se ut i praktiken. Bland annat tar vi upp avvänjning av föl, tillgång till vatten i hagen och användningen av bestraffning som ett verktyg för att ändra beteenden hos våra hästar. Häng med på en otroligt blandad diskussion med många åsikter och synvinklar!
Hur gör man otäcka situationer så stressfria som möjligt? Denna gång sammanfattar vi helgen hos Karolina och alla djuren. Det blir targetsnack, ponnyprat, stress och hantering av jobbiga situationer. Vi kom hem fulltankade av energi, träningspepp, inspiration och ideer och vi hoppas kunna dela med oss av det till er!
Är det etiskt att tänka klickerträning med människor, eller är det bara manipulerande? Varför tror vi att många barn går miste om förståelsen av "Stopp min kropp"? Hur kan vi rädda världen genom att tänka på hur vi tränar hästar? Det är några av de frågor som besvaras i denna filosofiska diskussion med Eva Bertilsson och Sara Ellevik med som gäster. Dela gärna med er av vad ni tänker efter att ha lyssnat!
Eva Bertilsson gästar och pratar hanteringsträning! Vi har under inspelningsdagen avmaskat getter med coachning av Eva. Eva har gedigen erfarenhet av träning med flera olika djurslag, belöningsbaserat och individanpassat ur ett beteendeanalytiskt perspektiv.
När ska tänderna kollas och vilket belöningsgodis är att föredra? Veterinären och hästtandläkaren Sara Ellevik berättar om hur vi kan tänka kring hästens tänder. Det pratas också ponnyträning hos Stall Lyckoklövern, och så får vi höra vad för äckligt Elna hittade i hästarnas vatten förra året. Häng med!
Vilka är vi och hur hamnade vi här?
Här presenterar vi oss och berättar varför vi tränar belöningsbaserat - som vi även definierar.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.