69 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
Vi letar efter skräckfilm att tycka om, samtidigt pratar vi om det.
The podcast Myrornas krig is created by myrornaskrig. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Ikväll har vi uppesittarkväll och vad passar inte bättre om inte lite klassisk julskräck och julklappsrim?
Vi tar jultempen på Black Christmas som firar 50 år, drömmer om poddavsnitt för 2025 och förstås klagar vi lite på alltsammans.
Hade vi vetat hade vi ägnat lite mer tid och tanke åt Olivia Hussey (1951-2024) - som ju gör bra ifrån sig i huvudrollen i Black Christmas.
I kvällens avsnitt, även kallat Pang Pang - Pang Pang, diskuterar vi tvillingarna Pangs två skräckfilmer The Eye (2002) och Re-cycle (2006). Det blir retro-CGI, dataspelsfeeling och rysningar. Det kanske inte blir ett så konventionellt Jorden runt vi hoppats på och Hong Kong kanske får ett återbesök, men det var ändå kul att diskutera kvällens filmer och M Night Shaymalans nya nepotistalster Trap med förutom hans inte så karsimatiska dotter också Josh Hartnett.
På med masken, spela bandet baklänges och höj volymen till 11, för nu kör vi!
Det blir 'Trick or treat' (1986) och 'Trick 'r treat' (2007) ikväll.
80-talsnostalgi och halloweenmys.
Till slut tog vi oss i kragen och tittade igenom filmerna som utlovats, dvs Manhunter från 1986 och uppföljaren till När Lammen Tystnar Hannibal från 2001 samt remaken till Manhunter/prequelen till När Lammen tystnar Red Dragon.
Det blir lite rörigt.
Vi listar också de bästa Hannibalfimerna vi nu harvat igenom.
Eric har också sett aktuella The Watchers av Ishana Shaymalan.
Ikväll kastar vi oss in i höstmörkret när vi ser bioaktuella och hajpade Longlegs och den gamla klassikern När Lammen Tystnar. Att jämföra Nicolas Cages gestaltning av en seriemördare med Anthony Hopkins dito är meningslöst - däremot pratar vi om huruvida dessa filmer passar in under våran podd och hur illa en söndagsmiddag kan sluta.
Dessutom sveper vi förbi Stephen King, The Outsider, Lucio Fulci, Arkiv X, Mika Monroes eventuella skådespelarbegränsningar och mycket mycket mer.
Inför detta avsnitt har vi begett oss ut i verkligheten, eller i alla fall till DVD-hyllorna på secondhand-affärerna i Umeå. Det blev Maneater (2009) och Frit Vilt / Kallt Byte (2006).
Vi försöker också ta in att det är sommar och Björn delar med sig av dad hacks.
Dessutom pratar vi om The First Omen, Scare Me, Harbinger, Covid-film, Joko Anwar's Nightmares and Daydreams, Buried, Scanners.
Än en gång är det dags för en sommarspecialare men däremot har vi aldrig firat 5 år förut.
Eric berättar om sin tågsemester i kristendomens tecken medan Björn försöker välja ut ett favoritavsnitt.
Filmerna vi tar oss an behöver ingen närmare presentation här. Evil Dead (originalet från 1981 förstås) Tucek and Dale vs Evil (2010) och The Cabin in the Woods (2011).
Vi sveper också förbi Bodies Bodies Bodies, From, Villmark, Barbarian, Brügge, Köln och Stephen King som hastigast.
Sommaren är väl här och solen står som spön i backen. Björn svettas i plattsättandet och Eric prokrastinerar projekten.
Vi tar oss till Argentina; har sett She Wolf (2013), Aterrados/Terrified (2017) och fjolårssnackisen When Evil Lurks.
Det blir också lite snack om Splatter.se, shudder, Wild Tales, The Secret in their Eyes, Barbarian, Hell House LLC 2 och 3 samt Downrange.
Eric blir nostalgisk och drömmer sig tillbaka till sin barndoms filmskapande och -tittande. Gjorde det honom gott att titta på Bad Taste alldeles för tidigt? Hur är det för Björn som är novis inom Peter Jacksons splatter?
Vi firar påsken med att återbesöka found footageträsket efter några bottennapp senaste åren. Vi har vaskat fram Grave Encounters (2011) The Taking of Deborah Logan (2014) och Hell House LLC (2015). Håller de måttet?
Eric krisar också över sin hälsa eller kanske ålder när han konstaterar att han måste börja äta blodfettssänkande. Björn kämpar vidare med livspusslet tvåbarnslivet innebär.
Detta till trots har vi hunnit se lite annat denna månad.
Hanteringen av Odöda, John Ajvide Lindqvist, Cocain Bear, Cold Creek Manor, Sharon Stone, Dennis Quaid, Zombies.
Det är skottdagen och vi firar det med att ta en titt på irländska filmer.
Det blir nunnor, öldrickande och utomjordingar. Håll tillgodo.
Ikväll har vi sett The Baby's Room och Baby Call aka The Monitor, det finns alltså ett tema och det är babymonitorer.
Välkomna!
Om du känner att släkten börjar krypa inpå dig och luften nästan tar slut finns vi här för dig. Julavsnittet är här och vi letar efter stämning därefter. Better Watch Out från 2016 avhandlas.
Det blir lite mer navelskådande än vanligt, för när året ska summeras kommer vi på att vi inte sett så många aktuella filmer för i år.
God jul och gott nytt år
Höstmörkret ligger tungt över Umeå, Eric hemfaller åt grubblerier kring sitt jobb på akuten men Björn styr upp resan som bär till vår granne i väst: Norge.
I detta avsnitt pratar vi om Villmark, Kadaver och De Oskyldiga men berör också I död och lust, Död Snö, Trolljägaren, Låt den rätte komma in och serien The Fall of the house of Usher.
I kvällens avsnitt ägnar vi oss åt Vincent Price som lämnade jordelivet på dagen för 30 år sedan.
Denna gigant och snuttefilt skulle vi kunna ägna flera timmar åt. Erik Nyström kommer från Vacancy och hjälper oss med en topplista.
I detta avsnitt blir det så brittiskt det kan bli. Diskbänksrealism blandas med folk horror, kostymdrama och torr humor. Ben Wheatley har gett oss Kill List, A Field in England och In the Earth att prata om.
Björn berättar dessutom om tillvaron som tvåbarnsförälder och Eric om sitt nyväckta författarskap.
Talk to Me, Försvunnen, The Exorcist - Believer swishar också förbi.
Semestrarna har tagit slut och det är dags att återgå till ekorrhjulet, det tänkte vi fira med att prata om tidsloop-skräckisar à la Groundhog Day. Så ikväll blir det The Deaths of Ian Stone 2007, Happy Death Day 2017 och Re/Member 2022.
Vi pratar också om den lilla Myrornas krig-krisen vi genomgår och vad vi mer varit med om i sommar.
Vi försöker fly sommarhettan och vad passar då inte bättre än att kolla in den nya filmen Influencer som utforskar mänsklig kyla på riktigt Shuddermanér?
Vilka kompisfilmer det blev fick lite grann ödet avgöra men rätt kul var det.
Vi tyckte vi hittade en riktigt guldålder i Västra Afrika när vi upptäckte Nollywood. Några timmar senare är vi redo att lämna rapport om filmlandet Nigeria.
Podden fyller 50, Eric fyller 40 och vi firar med att riva av klassiker Ju-on the Grudge 1 & 2. Vi valde att inte grotta ner oss mer i den 13 filmer och en tv-serie långa följetongen än så.
En isolerad person som kanske bevittnar något eller kanske inte. Går det att göra något nytt med konceptet?
Sist på bollen-podden försöker vara aktuella och ser omtalade filmer från 2022.
Vi får se filmer som radar upp billiga scares och blodiga slagsmål.
Ikväll mal vi vår egen vegetariska Wienerschnitzel och vi mal också på om livspusslet, våra skrämmande barn och vårdkrisen.
Det är ett av våra jordenruntavsnitt och vi tar en flukt på Österrike, ser hajpade 'Good night Mommy' 2014 och 'Angst' 1983.
Vi bjuds på familjedrama, nihilism och mörker samt lite god mat och vin förstås.
Vi firar in det nya året utan bubbel och med en film som utspelar sig på nyårsafton men inte har mycket annat som talar för det än att en av karaktärerna pratar om det.
Alltså inga årsbästalistor, det finns det redan gott om.
Nu är det jul igen och försöker komma i stämning. I år gör vi det genom att titta på den Belgiska rysaren Calvaire eller The Ordeal som den heter på engelska.
När Singles Day, Black week och julhandeln avlöser varandra så är det lätt att misströsta. Vi på Myrornas krig har räddningen.
Ikväll ser vi Chopping Mall för att få ett avbrott från hetsen.
Denna speciella natt ska vi försöka bestämma oss för vad vi tycker om den nu avslutade Halloween-trilogin. Vi uppehåller oss mest vid Halloween Ends men delar ut ris och ros till de två andra filmerna också.
I nattens avsnitt ger vi oss ut på jakt efter mänskligt villebråd. Vi pratar också om fuktskador, en hemsk valrörelse, The Swarm och Rob Zombies Halloween.
Kvällens filmer är The Prey (2018) och The Hunt (2021)
Nu har vi kommit till en av våra favoriter Na Hong-jin, mannen bakom Sydkoreanska The Wailing.
Med Myrornas Krigs egna SBAR-koncept (S-skräck, B-berättande, A-audiovisuellt, R-rekommendation) dissikerar vi The Chaser, The Wailing och The Medium.
Idag tittar vi på Taiwanesisk skräck, tajmingen med USAs besök på ön är helt slumpmässig. Vi ville testa att spela in matlagning, äta gott och se Incantation.
Det brusar en del när vi wokar, men håll ut.
Maten i avsnittet är Bau buns med wokad Mock Duck och inlagda rotsaker.
Lite sent omsider kommer vårat sommarspecial och för att finna svalka tar vi oss till stranden för ett vederkvickande(?) dopp! Det blir mockumentären/found footage-rulle The Bay (2012) och M Knight Shaymalans Old (2021) vi djupdyker i i dagens avsnitt.
Ljudkvalitén är sisådär men vi hoppas det går att lyssna ändå.
Äntligen har det blivit dags att få avhandla Sverige 1988; eller egentligen, Besökarna (som nyligen kom på fint Bluray-släpp) och också lite Månguden.
Eric har tjatat och Björn gett med sig. Avsnittet till ära har vi bjudit in vår första besökare, Erik från Vacany podcast.
Vi får se en Kjell Bergqvist i högform när han bråkar om brevlådor och reklamkontrakt. Johannes Brost tar på sig mustaschen och visar upp sina manicker.
Det blir också, lite förvånande, lite svensk found footage och en hel del spoilers.
Har du inte sett Besökarna gå genast och gör det, den är väl värd att se innan man lyssnar här. (Finns på C more, Cultpix, och Bluray. Månguden kan man se på SF Anytime.
Det blir ett litet bonusavsnitt när jag och poddens första gäst Erik, från Vacancy, pratar om bioaktuella Firestarter.
Vi firar Valborg med lite sydamerikansk sadism och brasilianska bådhus.
Vi bekantar oss med figuren Coffin Joe men genom Uncanny Pictures senaste kortfilm (From Below) får vi också smaka på närproducerad Umeå-skräck.
Både hyllad och bespottad har han blivit, allas vår M Night, nu tar vi oss an några av hans tidiga filmer. Föll han offer för giriga filmproducenter eller sin egen hybris? Vi försöker inte svara på den frågan utan kollar om han trots allt gjort något riktigt sevärd film. Sjätte sinnet, Signs och The Village.
Avsnittet är tillägnat William Hurt.
I glappet mellan pandemi och ett nytt storkrig så turistar vi Norrlandsbor i storstädernas tunnebanor. Vi har alltid undrat vad som händer på nätterna nere i tunnlarna. Efter dessa filmer har vi bara en sak att säga: VÄLJ ANNAT FÄRDSÄTT om du inte är säker på att du ska hinna med sista tåget.
Creep (2004) och Midnight Meat Train (2008) får statuera exempel för tunnelbaneskräck ikväll.
Nu börjar vi år 2022 med inte mindre än ett nedslag på vår resa jorden runt. Vi gräver ner oss i den Polska myllan där vi finner vilsna andar och strålande meteoriter.
Det blir polsk street food, Demon (2015) och Nobody Sleeps in the Woods tonight (2020).
Nu är det jul igen. Julmaten smälter långsamt och julklapparna är öppnade. Tomheten börjar kanske ta vid, det ska Myrornas Krig råda bot på!
I vanlig ordning pratar vi om en julfilm, just ikväll blir det Krampus från 2015.
Vi försöker också dela ut det prestigefyllda priset guldmyran till årets prestationer i våra ögon. Vilken är årets film? Eric och Björn är som vanligt inte helt eniga.
I kvällens avsnitt tänker vi ta och recensera Skräckkokboken som släpptes tidigare i höst. Författaren, tillika skräckfilmskonnässören Tomas Arvidsson, ligger han bakom årets julklapp?
Vi har alltså spelat in ett avsnitt där vi så långt det går följer instruktionerna i kapitlet "Hemsökta hus" och alltså lagar smördegspiroger, lyssnar på atmosfärjazz samt ser på The Amityville Horror, The Woman in Black och The Others.
Det är tyvärr inte bara husen som är hemsökta i detta avsnitt utan även vår inspelningsutrustning. Hoppas det inte märks alltför mycket i det färdiga avsnittet!
Vill du passa på att lägga vantarna på ett exemplar av boken gå då in och beställ på Swedish Zombie.
Vi firar Halloween med att titta på varulvsfilm (Dog Soldiers, The Wolf of Snow Hollow). Med en viss tveksamhet tar vi oss alltså an detta monster som kommer till oss varje fullmåne, den enda som ylar i detta avsnitt är dock lilla Greta i kulisserna.
Dessutom får vi äntligen komma ut på bio, Halloween Kills.
I våras blickade vi utåt i rymden och framåt i tiden när Alien avhandlades. Ikväll tar vi oss an en skiftande nutid, som spänner över 5 årtionden och vi håller oss på jorden, när vi pratar om fyra filmer som baseras på Jack Finneys bok The Body Snatchers.
Vi rankar filmerna, har åsikter om Jeff Goldblum och förundras över vilka stora namn som lyckas misslyckas så monumentalt i en av filmerna. Och ja, alla kvällens filmer har något sorts underhållningsvärde. Och ja James Bond är rätt trist.
Myrornas Krig reser till Israel och tittar på några av denna unga skräckfilmsnations bidrag till genren (Rabies och Big Bad Wolves).
Eric ältar kommentarsfältsdiskussioner om skräckfilmer och Björn försöker, eller borde försöka ta sig ur Netflix-träsket.
I kvällens avsnitt hade vi föresatt oss att utforska uppföljare som inte riktigt följer sina föregångares regelverk. Vi skyller lite på vädret att den ena filmen inte riktigt får så mycket snack som den förtjänar men det blir en hel del prat om annat som tröst. Eric är lite mer ambivalent kring Fear Street än vad som framgår.
Äntligen sommar och äntligen nytt avsnitt från Myrornas Krig!
Vi ser på filmerna Donkey Punch och Triangle för att få lite semesterkänsla. I sin iver försöker Eric förmedla kroppsspråk via micken. Dessutom blir det lite prat om Army of the Dead, Love and Monsters och Netflix.
Ikväll bjuder vi på ett extra långt avsnitt för nu ska vi prata om Alien-filmerna och om vad som gjorde att de kunde bli så bra. Vi försöker med allt från att rangordna vilken film som är bäst och vilken andoid vi tycker är sämst.
Vi vill också slå ett slag för kickstarterkampanjen för Skräckkokboken som löper ut 24/6 - vill du se en svensk kokbok som ger tips och recept för den perfekta filmkvällen? Gå då in på Swedish Zombie och leta reda på Skräckkokboken för att kunna stötta detta projekt. Jag visste inte att det fanns en tid man trodde man klarade sig utan en sån bok!
Ikväll bakar vi piroger och lutar oss tillbaka för lite rysskräck. Passande nog nu nära Valborgmässoafton och allt så får vi se både häxor och rymdraketer genom filmerna Vij - Prästseminariets Likvaka (1967) och Sputnik (2020). Vi frågar oss varför detta stora land i öst med sitt rika kulturarv kramat ur sig så pass lite skräckfilm. Är det Stalin, fattigdom eller trångboddhet?
När pandemin håller våra kroppar isolerade hemma blir skärmar och internet en viktigare tillflykt. Kan det gömma sig något farligt därute i de elektroniska kretsarna?
I nattens avsnitt av Myrornas krig kommer Eric älta gamla trauman, Björn få vårfeeling och filmer avhandlas i rasande fart. Vi tar oss en titt på skräckfilmer där hotet kommer från internet. Det blir japanska Kairo eller Pulse från 2001, desktopspökfilmen Unfriended från 2014, midbudget-skräckisen Friend Request från 2016 och Zoom-skräckisen Host från 2020.
I dagens avsnitt ger vi oss på naturen.. eller snarare är det naturen som ger sig på oss. Det blir krokodilskräckisar x 3. Vi blir nostalgiska och utforskar det nya begreppet 90-talsbeige. Vi harvar vidare med SBAR-konceptet och har ett par ganska trevliga filmupplevelser.
I dagens avsnitt flyr vi midvinterns hårda köld och beger oss till det populära resmålet Thailand där vi träffar på andefotografier och uppblåsbara krokodiler. Hit-filmen Shutter (2004) och den rätt omtalade The Pool (2018) är kvällens huvudnummer när vi uppdaterat vårat koncept med jorden runt-resan. Framförallt har vi infört Myrornas Krigs egna tolkning av SBAR men vi försöker oss också på att laga typisk mat för resmålet.
Beyond the Black Rainbow, Den Skyldige, Jakten på en Mördare blir föremål för vårt lösa tyckande och Regionsystemet för DVD och Bluray föremål för Erics killgissande.
Välkommen!
Glöggen ryker och pepparkakorna är uppätna. Stämningen börjar infinna sig och vi letar efter julskräckisen som vi hoppas blir pricken över i:et. I årets julavsnitt tar vi oss en titt på finska Rare Exports, vi försöker också kategorisera julskräckisar. Det blir också en hel del prat om mat, traditioner och framtida avsnitt.
Vi försöker också summera året som varit men har gömt den diskussionen efter allt prat om jul.
Vi har nu kommit till 90-talet i vår resa genom slasherhistorien. Vi drömmer oss nostalgiskt tillbaka till vår barndom och får ett brutalt uppvaknande. Scream blir gnistan som startar en våg av nya polerade och tonårsvänliga skräckfilmer. I kvällens avsnitt blir det både högt och lågt.
I vårat andra avsnitt om slasherfilmens historia ger vi oss passande nog på John Carpenters klassiker Halloween från 1978. Vi glor också på Terror Train och Fredagen den 13:e del 2 som båda följer mallen som etablerades i och med Halloween-filmen. Vi befinner oss alltså i slasherns guldålder.
Det blir också en liten utflykt till Brian de Palmas amerikanska gialloeska erotiska thriller Dressed to Kill.
När Björn blev frågad på jobbet vad egentligen en slasherfilm är blev han ställd. Det är nåt man bara vet när man ser det men hur definierar man det?
Vi försöker reda ut begreppen i kvällens avsnitt som också blir inledningen på en trilogi om slasherfilmens historia.
Ikväll beger vi oss över kvarken till vårat grannland Finland. Finns det någon skräck där att tala om? Finns det sisu?
Vi försöker ta reda på om det finns några gemensamma nämnare inom finsk skräckfilm, vi hoppas på den svarta humorn Aki Kaurismäki skämt bort oss med, vi ser mycket vildmark och vi får uppleva lite renande bastu. Vi får också njuta lite av härlig finsk musik, eller vad sägs om Vasas Flora och Fauna, Oranssi Pazuzu och inte minst Children of Bodom?!
Ikväll tar vi oss an en svårknäckt nöt. I de flesta skräckfilmsintresserades närhet finns det personer som skulle behöva men inte vill se skräck. Vi ställer oss frågan varför och framförallt hur vi ska vinna över dem på vår sida.
Det blir alltså inte ett vanligt avsnitt ikväll, vi filosoferar mer och kanske svamlar lite. Eric kommer också att berätta extensivt om sina misslyckade försök till att se skräck på dejter.
Håll tillgodo!
En typisk syssla för svemestern kan tyckas vara att bege sig ut till skogs och slå upp ett tält. Därför kommer Myrornas krigs andra sommarspecial handla om just camping. Det kommer bli många insektsbett och benbrott i dagens avsnitt. Vi tittar på klassikern Den Sista Färden (Deliverance) från 1972, doldisen Rituals (1977) och Backcountry (2014). Vi diskuterar vad som är skräck och inte. Vi ondgör oss, på klassiskt Myrornas Krig-manér, över moderna trender inom filmfoto och redigering. Men framförallt får vi oss en ny campingskräckis att se på igen och igen.
Finns det andra skräckfilmer som utspelar sig på campingsemestrar vi borde ta upp? Skriv på Facebook eller i ett mail! ([email protected])
Vi firar 1 år av poddande med att göra ett stopp i Iran. Björn introducerar begreppet "Mildare skräck" och Eric lovordar subgenren realistisk krigsskräck. A Girl Walks home alone at Night och Under the Shadow avhandlas.
Vi tar oss an mannen och myten Nicolas Cage. En lång och brokig karriär har han levererat galenskap både på och utanför bioduken. Vi kommer att titta på några av hans lite mer skräckiga filmer och se om vi kan hitta någon fortsättning på hans karriär. Björn bjuder på en podvändning och har samtidigt full upp att tygla Erics desorienterade hyllningar av Mandy. Vilka filmer blev det då? Vampire's Kiss (1988), 8 mm (1999), The Wicker man (2006) och Mandy (2018). Enjoy the ride!
I detta avsnitt tar vi oss en titt på tre filmatiseringar av Lovecrafts verk. Dagon (2001), The Call of Cthulhu (2005) och Color out of Space (2019). Vi försöker också förstå oss på Lovecraft och hans bidrag till skräckgenren och dagens tankegods.
Av en olycklig slump så har Stuart Gordon (f. 1947) gått bort emellan det att vi spelade in och nu har möjlighet att släppa detta avsnitt. Han låg bakom flera filmatiseringar av HP Lovecraft däribland den fantastiska The Re-Animator och Dagon (en av kvällens filmer). Självklart kommer vi tillägna Stuart Gordon detta avsnitt!
Ikväll har vi inmundigat kryddig soppa, vi undrar om det går att marinera film i samma smaker. Indonesien är vårat resmål och vi hittar bottennapp såväl som pärlor när vi djupdyker. Vi diskuterar också Nicolas Cage, Mandy, HP Lovecraft, The Irishman, The Lady Terminator, Area 51 och lite annat.
Ikväll beger vi oss ut på vägarna i vår jakt på kickar. Road Games 1981, The Hitcher 1986 och Joyride 2001. Hur tar man sig från punkt A till punkt B på krångligaste och farligaste sättet?
Utanför bilfönstret kommer vi också hastigt att passera Motorsågsmassakern, The Hills have Eyes, Wrong Turn, Dead End och lite annat.
Vi har blickat tillbaka på inte bara året som gått utan de tio senaste åren. Vad minns vi? Vad tycker vi? Vi har valt ut några absoluta favoriter från varje år med början 2010, decenniet började si sådär tycker jag. Någon däremot? Hör av dig!
För att komma i julstämning korkar vi också upp en julöl och snackar julfilmer... går det utan incidenter? Självklart inte, en hel del öl hamnade i tangentbordet.
God Jul och gott nytt år vänner!
Med istappar under hakan kliver vi iland på vulkanön i Nordatlanten. Nu dyker vi ner i Islands skräckfilmskultur och tittar på Reykjavik Whale watching massacre (2009) och I Remember you (2017). Finns det något här för oss att se? Gunnar Hansen, slapstick, harpuner, Beck-filmer, orimliga triangeldramer och mycket mer diskuterar vi. Och varför i hela friden ska vi behöva stå ut med synska advokater som skriver oss på näsan?
Välkomna!
1977 kom Stephen Kings roman 'Varsel' och Stanley Kubrick var sugen på att göra skräck så han tog hjälp av Diane Jonson med en omarbetning till manuset som blev filmen 'The Shining' 1980. Stephen King inte så nöjd, men alla andra desto mer. 2013 kom den litterära uppföljaren till Varsel: Dr Sleep.
2017 kom It chapter 1 och gjorde braksuccé och fick filmbolagen att öppna plånböckerna för King-filmatiseringar till höger och vänster.
2019 tar sig Mike Flanagan an uppdraget att göra en uppföljare på såväl filmen som boken The Shining/Varsel. Hur lyckat är receptet? Välkomna att höra vår "analys" (jidder).
Nu till halloween har vi rotat djupt i lådorna efter found footage-filmer. Är det en egen subgenre eller är det bara en berättarkonvention? Den frågan ställer vi oss inte utan vi kommer bege oss ut på en upptäcktsfärd i konceptets historia och försöka sätta fingret på vad det är. Vi kommer också försöka tycka till och styrkor och svagheter i subgenren i sant skolpresentationsmanér. Vi snuddar vid den moraliskt tvivelaktiga filmen Cannibal Holocaust, återbesöker The Blair Witch Project och diskuterar förstås många andra titlar såsom Noroi, Paranormal activity, As above so below, Punishment park, V/H/S, Creep, The Last Broadcast, Ghostwatch, Man bites dog, The Lost coast Tapes, Willow Creek, The 4th Kind, Grave encounters med mera.
Nu beger vi oss till Spanien och spanar in vad den nationen har att bjuda på. Det gick ganska snabbt upp för oss att det ju finns massor och vi har verkligen inte gjort Spanien rättvisa i detta avsnitt. Vi diskuterar också filmen Midsommar av Ari Aster som vi såg i somras strax innan vi spelade in avsnittet.
Nu kommer den första delen av experimentet "Jorden runt på 80 filmer", första landet vi tar oss till är Turkiet med en av Dabbe-filmerna och Baskin.
Found footage och Arthouse horror.
I Myrornas andra sändning ger vi oss ut i sommarnatten och söker rätt på sommarskräckisar och vad som gör vissa skräckisar somriga. Vi tittar på Burnt offerings där semesterfirandet inte går så bra och så klart gör vi Hajen (en film där badandet inte går så bra). Fredagen den 13:e, Motorsågsmassakern och Stephen King passerar i periferin.
I vårt första avsnitt pratar vi om våra första skräckfilmsminnen och hur det blev som det blev. Vi har också tittat på Jordan Peeles pärlor Get out och Us. Dessutom sveper vi förbi Poltergeist och Besökarna.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.