200 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
Välkommen till Näravårdpodden. I denna serie intervjuas intressanta personer som på olika sätt speglar den förändring som vi arbetar för, mot en nära vård. Vi vill genom de här samtalen fördjupa kunskapen och också visa både på det som fungerar och det som är svårt.
The podcast Näravårdpodden – en podcast från SKR is created by Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vi firar 200 med ett spännande avsnitt! Tack till alla som lyssnar och såklart till alla gäster, som så generöst delar sina insikter och perspektiv!
”Det här går helt i linje med omställningen till nära vård - vi får en skjuts i arbetet.” ”Vi ska jobba uppsökande, tidigt och hitta nya vägar att nå ut.” Nästa år beräknas en ny reviderad socialtjänstlag träda i kraft. Vad innebär detta för kommunerna och hur kopplar det till omställningen till Nära vård? Ulrika Vitalis, socialchef Hammarö kommun och Niklas Eriksson, handläggare på SKR berättar om hur de arbetar för att använda lagen som hävstång för utveckling framåt.
”Vi har en skatt av klagomål och synpunkter som behöver lyftas fram och komma ut. Ett bra redskap för vården att komma närmare hur det är, egentligen.” Patientnämnderna, runt om i landet, är den instans som patienter och närstående kan vända sig till med klagomål för att utreda vad som gått fel och som också ger verksamheterna kunskap om vad som behöver förbättras. Lyssna till representanter för patientnämnderna i Västra Götaland, Susanne Tedsjö, Region Stockholm, Pia Bornevi och Region Uppsala, Kristina Holmberg när de berättar om arbetet.
”Personer som kommer tillbaka och berättar att de använt Naloxon och räddat livet på någon - det gör det värt allt arbete.” ”Det handlar om att hitta en enkel och nära väg in.” 27 000 personer beräknas leva i hemlöshet i Sverige. Det är en grupp där många lever med substansberoende och andra utmaningar. Att möta behov hos den här gruppen, som är en av de allra mest utsatta i samhället, kräver extra insatser där vård och omsorg måste komma nära. Daniel Thorsén, socionom och verksamhetsutvecklare inom Göteborgs stad och Sofia Lexén, specialistsjuksköterska och sektionsledare inom LARO, Sahlgrenska berättar om sitt arbete där regionala och kommunala vården samarbetar med civilsamhället.
”Den bästa hälsoinsatsen är den som inte behövs - den har 100 % effektivitet.” Hälsosamtal är ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet men idag når insatsen inte ut till alla. Hur ser vi till att alla får möjligheten att få sina behov tillgodosedda för att uppnå en bättre hälsa? Lyssna till Lars Jonsson, MAS inom funktionshinderomsorgen i Umeå kommun, som berättar hur de ändrat arbetssätt för att nå ut till personer som får stöd och hjälp inom LSS.
”Allmänläkarens roll är att se helheten och hela människans situation!” Lyssna till två nyblivna distriktsläkare som under våren har genomfört förbättringsarbeten i Nära vård i sin ST-utbildning. Det är en helt ny kurs där SKR står som värd för att ge läkare möjlighet att träna på förbättringsarbeten inom primärvården för en bättre och närmre vård där viktiga delar är kontinuitet, delaktighet, tillgänglighet och samordning.
Cecilia Niklasson och Maria Stenman har gått kursen och berättar om sina erfarenheter och den kunskap de fått.
”Patienten ska inte behöva bry sig om vilken huvudman eller vårdnivå man färdas i och över utan patienten ska få den sömlösa vården.” I det personcentrerade arbetet är den fasta vårdkontakten den som ger trygghet och stabilitet och kan agera för att möta individens behov i kontakt med olika aktörer. Hur är det att vara fast vårdkontakt och varför är det viktigt? Lyssna till Camilla Johansson distriktsköterska Rosenlunds vårdcentral i Jönköping och Erika Johansson, professionspolitisk handläggare på Arbetsterapeuterna.
”Vad kan vi göra för att fler ska få leva ett gott liv?” Ida Texell är kommundirektör i Upplands-Bro och ordförande för Scouterna. Hon berättar om hur man kan få ett samhälle att hänga ihop, ha människan i centrum och göra det bästa vi kan och ta ansvar i våra uppdrag.
”Vi måste lyssna in och fråga hur vill du ha det? Jag tror inte att vi ska vara rädda för att öppna dörren!” Vårdcentraler och hälsocentraler har en avgörande roll, i sitt breda uppdrag, att möta invånare för att skapa bättre hälsa. Hur kan man lyckas med det och samtidigt skapa en arbetsmiljö där medarbetare mår bra och utvecklas? Inspireras av Ulrika Widerholm, verksamhetschef Nära vård och hälsa, Stenhagens Vårdcentral.
”Vi behöver få ut verktyg till alla så att de kan leva det liv de vill, även om man är sjuk.” Hur är det att vara ung och leva med kronisk sjukdom? Hur kan vi säkra en trygg och personcentrerad övergång mellan barn och vuxenvård? Lyssna till Tintin Forssbergs och Elin Cederbrants erfarenheter av att leva med diabetes typ 1, av sjukvården och egenvården, om svårigheter, utmaningar och hur vården behöver utvecklas.
”Vi vill ge en vård som människor upplever gör nytta och skillnad - en vård som syftar till att förbättra livskvaliteten så bra och länge som möjligt.” ”Nära vård handlar om att göra vården individanpassad och använda resurserna bättre.” Digitaliseringen är ett verktyg för Nära vård men hur kan det stödja en personcentrerad vård där patienter får en aktiv roll i sin vård och hälsa? Hur kan vi komma närmare patienter och närstående för en bättre, säkrare och effektivare vård? Lyssna till Maria Taranger, områdeschef Sahlgrenska universitetssjukhuset och Jenny Harrysdotter, digitaliseringsstrateg Region Uppsala.
”Personcentrering, egenvård, folkhälsa, distrikssköterskans roll och ledarskap ligger som hand i handsken i kursen för nära vård.”
Det är viktigt att nästa generations medarbetare får vara med och så väl utveckla som träna i de nya arbetssätten i omställningen. Lyssna till hur distriktssköterskeutbildningen vid Hälsohögskolan i Jönköping tagit fram kurser i Nära vård. Med Elin Anefur, student, Elzana ODzakovic, universitetslektor på hälsohögskolan och Lise-Lotte Jonasson, universitetslektor och docent på hälsohögskolan.
”Jämlik vård handlar inte om att göra lika utan om att göra det som individen behöver för att nå sina mål.”
Nära vård handlar om att möta varje invånare som den unika person den är, förstå olika behov och möta behoven på bästa sätt för såväl individen som verksamheten.
Lyssna till Linda Björklund, verksamhetschef och Louise Palmqvist Liljehov, sjuksköterska på Näsby vårdcentral i Skåne när de berättar om arbetet med personcentrering över gränser och lagrum.
”Sjukstugan har områdesansvaret - då måste vi se till att kunna hjälpa patienten på bästa sätt. Det är vi som finns från början och till slutet.” Glesbygdsmedicin och glesbygdsjukstugor är avgörande för att kunna erbjuda hälso- och sjukvård över hela landet men frågan är om det också är en modell för andra delar av landet som inte är glesbygd? Lyssna till Mante Hedman, distriktsläkare vid Storumans sjukstuga, lärare på Läkarprogrammet i Umeå och forskare på glesbygdssjukstugor.
”Vi ska hjälpa till så vi kan gå från ord till handling!” Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande för Nationella vårdkompetensrådet berättar om den nationell plan där rådet analyserat kompetensförsörjningsbehovet. Viktiga aspekter som betonas är behovet av ökad medicinsk kompetens inom den kommunala vården, VFU-platser i hela landet, fortbildning på arbetstid, tydliga karriärvägar, introduktionsprogram för nya medarbetare och tillvaratagande av senior kompetens.
”Vi vill ge bästa möjliga hälsa för befolkning. Invånarna ska få den vård de behöver när de behöver den - det kräver omställning till nära vård.” Hur tänker politiker om deras ansvar för att driva på omställningen till nära vård? Lyssna till Rachel De Basso regionstyrelsens ordförande (s) i Region Jönköpings län och ordförande i SKR:s Sjukvårdsdelegation och Tobias Smedberg, kommunalråd (v) Uppsala kommun och ordförande i SKR:s beredningen för primärvård och äldreomsorg.
”Informationskontinuiteten är det som vi behöver allra mest, egentligen.” I detta avsnitt diskuterar vi digitalisering, innovation och hoppet om att vi nu kan bygga en infrastruktur som ger stöd för en personcentrerad, sammanhållen nära vård för invånare, medarbetare och vårdgivare över hela landet. Ett samtal med Daniel Forslund som drivit dessa frågor i sina olika roller på regeringskansli, myndigheter, region och nu som utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna.
”Många av utmaningarna vi står inför är inte specifika för Sverige utan vi har god grund för att vi måste bygga hälso- och sjukvården utifrån människors närmiljö, deras förutsättningar och att de ska vara delaktiga - det är bästa sättet att bygga en jämlik hälsa.” För fyra år sedan kom slutbetänkandet i utredningen om en God och nära vård. En utredning som lade grunden för mycket av det arbete med omställningen till Nära vård som pågår runt om i landet. Utredaren Anna Nergårdh ger i veckans podd sin syn på engagemanget i Nära vård, vad som hänt, var vi står idag och vad hon ser är vägen framåt.
”Ta inte för givet att människor fungerar på samma sätt - med en ökad medvetenhet kan vi göra anpassningar som gör det bättre för autister, vilket också är bra för andra, tror jag.”
Nära vård handlar om att du som person blir sedd, lyssnad till och får dina behov tillgodosedda utifrån dina förutsättningar och förmågor. Det handlar om: Vad som är viktigt för dig! Men hur möter vi dem som inte reagerar som vi är vana vid och hur ser vi till att vården är till även för dem? Lyssna till Clara Törnvall, författare, journalist och autist som bland annat skrivit boken ”Vanliga människor – autistens guide till galaxen”. Ett annat lästips för dig som vill lära dig mer är Maria Bühlers bok ”Att möta autister i vården”. Båda böckerna är från Natur och kultur.
”En aktiv patient ser man positivt på nu, det är det 1177 handlar om i grunden.” ”Även som sjuk ska man känna självständighet och inte tänka på att vara sjuk hela tiden - sammanhållen planering är nästa demokrati-reform efter journalen på nätet.” Dokumenterad överenskommelse och sammanhållen planering är viktiga delar i en personcentrerad och säker vård. Inera, ansvariga för 1177, arbetar nu med en översikt där du som invånare ska få en sammanhållen bild av kontakter, tider och provsvar m.m. Lyssna till Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 och kunskapstjänster, och Kristina Stensson Ljungdahl, strateg med fokus på Sammanhållen planering på 1177.se, på Inera.
”Den största vinsten med överenskommelsen är att jag känner mig trygg och får tillit till de som hjälper mig med vården.” Dokumenterad överenskommelse ska säkerställa delaktighet, personcentrering och säkerhet i vårdinsatserna. Det skapar trygghet för alla parter om vad som är nästa steg, vem som ska göra vad och vem som är fast vårdkontakt. Lyssna till Elsa Ask, patientföreträdare, Charlotta Larsdotter, läkare och direktör Vårdcentralerna Bra liv och Sofia Persson, utvecklingsledare, sektionen folkhälsa och sjukvård - alla från Region Jönköpings Län.
”Det blir både mer tillgängligt och personcentrerat och kanske också högre kvalitet om vi kan skräddarsy ditt rehabiliteringsprogram utifrån dina behov.” Patrik Göransson, enhetschef innovation och utveckling, Ängelholms sjukhus, Region Skåne berättar om hur de utvecklat rehabilitering för att bättre möta cancerpatienternas behov med hjälp av ny teknik och i samverkan med primärvården. Ett arbete som belönats med priset Årets brobyggare 2024.
”Nära vård inrymmer väldigt mycket av de transformeringarna vi behöver göra, där vi måste vara gränsöverskridande och se hur relationerna och nätverken runt en patient ser ut.” Ett samtal om hur vi organiserar oss, varför det ser ut som det gör och hur vi kan se framåt för att möta de utmaningar vi står inför. Om att gå från det enkla till det komplexa med Hans Winberg, generalsekreterare Leading Health Care.
”Vi människor gillar inte att ändra oss - vi gör det först när det blir eld i baken - många upptäcker då att det inte var så farligt.” Veckans podd med Felicia Gabrielsson-Järhult, lärare och doktorand vid Jönköping University om hur vi använder digitala tjänster från rapporten ”Hur klickar vi med vården?”. Ett samtal om vikten av personcentrering, att bilda team, lära av varandra och ställa om till Nära vård.
”Det finns ett stort politiskt engagemang att driva frågorna kring god och nära vård men vi måste röra oss från de goda piloterna till att skala upp till länsgemensamma arbets- och förhållningssätt - det måste gå fortare.” Systemledning i praktiken - hur går det till och vad krävs för att kunna prioritera det gemensamma? Med Lars Liljedahl, kommunchef Härnösand och Åsa Bellander, regiondirektör Västernorrland.
”Det ställer till så mycket problem för oss att vi inte får ihop det i mellanrummen.”
”Vad har vi för samverkansformer som verkligen ger effekt.” Systemledning - vad är det och varför är det viktigt för omställningen till Nära vård? Lyssna till Kajsa Westling, Experio Lab och Anders Printz, Samhällsnytta, som stöttat Västernorrland och Värmland i arbetet med systemledning som tar ansvar för helheten.
”Att även om det är i livets slut så är det just livet vi ska fokusera på - för både patient och anhöriga.” I den palliativa vården är det som allra viktigast att vi tar bort alla mellanrum. Det behöver fungera sömlöst över kommun och region och vara nära. Hur får vi till en jämlik och tillgänglig palliativ vård i ett helt län? Lyssna till hur man arbetar med en länsgemensam samverkansmodell i Uppsala län. Med Karin Artusson, MAR och Susanne Ahlman, MAS i Uppsala kommun och Lisa Sörell, från specialiserade palliativa vården i Region Uppsala.
”Ledarskapet behöver skapa förutsättningar för att inspirera, hämta in kunskap, utvärdera och ompröva hela tiden.” Johan Kaarme, chef vård- och omsorgsavdelningen SKR, om vikten av att balansera bilden att det finns saker som fungerar och annat som behöver förbättras. Ett samtal om ledarskap, mod, samarbete, eget ansvar och det gemensamma målet.
”Vi hade samma patient men såg det från olika håll.” ”Jag ser att äntligen händer det något nu, men det är stora kulturförändringar vi måste igenom.” ”Det finns inga förlorare i detta - patienten bryr sig inte om varifrån vi kommer, hemsjukvård eller vårdcentral.” I Tingsryd, Region Kronoberg har man identifierat behov av samordning för att minska köer, ge bättre vård till personer som söker vård ofta och minska akutbesöken. De har satsat på tre saker: 1. vårdkoordinatorer, 2. ökad samverkan mellan vårdcentral, kommunala hemsjukvården och ambulansen, 3. kontaktvägar mellan läkare i primärvård och specialistvård - lyssna till hur de gjort och vilka resultat de ser. Elsa Bengtsson, chef hemsjukvården Tingsryds kommun, Gunilla Berg, chef och Amelie Svensson, vårdkoordinator, vårdcentralerna i Tingsryd.
”Ökad trygghet och mer kunskap om patienten verkar leda till att de inte hamnar på sjukhus.” I Region Östergötland har Äldrevårdsmottagningar lett till färre sjukhusinläggningar, vårddagar och minskade kostnader - proaktivt, samordnat och tryggare för patienten. Magnus Nord, forskare vid Linköpings universitet och distriktsläkare berättar om arbetet och forskningen.
”Hur kan vi förändra våra arbetssätt, tillsammans, för att skapa ett värdigare liv för invånaren och använda våra resurser på ett bättre sätt med de utmaningar vi ser runt hörnan?” I Ljungby kommun har region och kommun gått samman och arbetat med två delar. 1. Informationsdriven vård där de delat hälsodata mellan region och kommun och med hjälp av AI analyserat data för att ge bästa vården på rätt plats, i rätt tid och av rätt profession. 2. Smartahem med mål att invånarna ska kunna leva ett självständigt liv. Lyssna på vad det gett för resultat. Med Jennie Vidal, kommundirektör Ljungby och Martin Myrskog, regiondirektör Region Kronoberg.
Avsnittet är transkriberat med hjälp av Ai
”Vi behöver bygga tillbaka tilliten och möta människor där de är, i ögonhöjd.” Hälsomottagningen på Riastugan i Falun finns inte på vårdcentralen utan i Hela människans lokaler. Där kan personer som lever i hemlöshet få hjälp med sin hälsa och enklare sjukvård utifrån förutsättningar och behov. Samtal med Ulrica Strömgren, sjuksköterska Hälsomottagningen Riastugan, David Johansson, verksamhetschef Hela människan, Annika Olofsson, avdelningschef God och nära vård, Region Dalarna.
”Vi vill inte bara släcka bränder utan också arbeta med det som ger resultat längre fram.” ”Det ger stora effekter när man tittar på hela verksamhetens alla listade patienter.” Att systematiskt och strukturerat använda data för att förbättra verksamheten skapar förutsättningar för bättre hälsa hos patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen. Elisabeth Lunderbye, verksamhetschef Örsundsbro vårdcentral och Susanne Steen, specialist allmämedicin och projektledare Primärvårdskvalitet beskriver hur Primärvårdskvalitet används för att ge bättre resultat.
”God och nära vård det är kärnan i primärvården - det är där människor befinner sig.” ”Ju mer vi hjälps åt desto mindre resurser kräver det av var och en och det blir bättre för medborgaren.” Cecilia Persson, verksamhetschef på vårdcentralen i Svalöv med 11 000 listade patienter och där personalen arbetar i team i den sk Svalövsmodellen. Ett avsnitt om att lyckas med att förändra arbetssätt, se helhet, öka glädje, kunskap och kompetens och sprida det vidare.
”De riktigt kloka sakerna kommer vi inte på i ledningen men vi behöver ha ledande principer och tydlig målbild.” ”Hela kedjan behöver fungera - det jag gör ska underlätta för nästa och nästa och nästa…”
Vi vet att vi måste ta till oss nya arbetssätt och ställa om för att klara framtiden. Men hur orkar vi när det är mycket som ska göras och det är tuffa tider? Ett avsnitt om hur berättelsen kan bli ett verktyg för ledarskapet att ge energi, kraft, riktning och inspirera i omställningen. Med Torill Skaar Magnusson, förvaltningschef, Karlshamn och Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västmanland.
”Vi behöver dra nytta av primärvårdens logik för att behandla psykisk ohälsa.”
Psykisk ohälsa är den näst största ohälsoproblematiken hos befolkningen med stor risk för samsjuklighet. Ett avsnitt om hur vi kan utveckla bättre insatser i hela samhället för att möta och förebygga psykisk ohälsa. Samtal med Kerstin Evelius, chef för sektionen folkhälsa och psykiatri, SKR.
”Vi känner att det inte är optimalt organiserat, att det inte är så meningsfullt och värdeskapande som vi vill. Då är det inte en sak som är svaret utan vi behöver förmågan att integrera många olika sorters kunskap och perspektiv.” ”AI kan hjälpa oss att bli bättre, knuffa oss i rätt riktning.” Det talas om det överallt - AI - men vad innebär det för oss som arbetar inom välfärden i Sverige? Hur kan det nya hjälpa oss att få göra mer av det vi vill och är bra på? Lyssna till Alexander Löfgren som forskar och skriver om teknikimplementering, människa-maskin men också om menings- och värdeskapande i organisationer.
”Vi har strävan att förstå och implementera arbetssättet kring personcentrerad vård.”
Personcentrering är en viktig pusselbit i utvecklingen mot en Nära vård. Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs universitet, undersöker, forskar och utvärderar effekterna av personcentrerad vård. Centrumföreståndare Axel Wolf berättar om positiva effekter för patienter och personal men också om behov av fortsatt utveckling med fokus på precisionsmedicin, digitalisering och styrning.
”Det är inga undanträngningseffekter överhuvudtaget, utan har tvärtom lett till att vi har minskat köerna.”
Patrik Tydén, tf verksamhetschef hjärt- och lungmedicin på Skånes universitetssjukhus berättar hur sjukhuset tillsammans med primärvården har arbetat med omställning av de akuta vårdflödena. Det har lett till 5000 färre besök på akuten och minskade remissflöden.
”Digitaliseringen - verktyg för att stödja människor i sitt liv och levande.”
Nära vård och digitalisering hänger tätt ihop men hur? Patrik Sundström, VD för Inera (tf VD när avsnittet spelades in) pratar om att digitaliseringen är en självständighetsreform där invånare ska kunna komma nära välfärdssystemet på det sätt som jag vill och önskar. Han berättar om Ineras arbete med bl. a. 1177 och en blick framåt vad som är på gång. Ett samtal om att det behövs utveckling och införande av arbetssätt och system som förenklar både för invånare och för medarbetare.
”Det är så många kunskaper som behöver förenas, där man behöver få inblick i andra sätt att tänka.” Bodil Jönsson i ett samtal om nyfikenhet, överlappande kunskap och tankens kraft. Om att föra samman, förmedla kunskap och att våga vara personlig. Men också om delaktighet, en framtidsvision om AI och naturlig intelligens.
”Akuten är en spegel av hur många patienter som hamnar mellan stolarna.”
”Vi såg inte Nära vård som ett sidoprojekt utan i alla styrgrupper sitter verksamhetschefer och chefläkare - de bär besluten om omställningen.” I en utmanande tid har Region Gävleborgs arbetat med att samla och samordna system för digitala tjänster utifrån 7 programområden som fokuserar på de kommande 10 åren. Simon Nilsson, frustrationsdriven utvecklingschef i Region Gävleborg, beskriver regionens arbete med att styra personer med högst vårdbehov till rätt mottagare på ett automatiserat sätt så det blir tryggt för patienten och mindre mellanhänder i vården - en nyckel för att räcka till fler.
”Vi måste se välbefinnandet och den psykiska hälsa som en uppgift för hela samhället.” Ett samtal med socialminister Jakob Forssmed om det främjande och förebyggande uppdraget, möjlighet till fysisk aktivitet och bättre psykisk hälsa hos barn. Också om hur man kan bemöta den ökade ofrivilliga ensamheten och hur vi kan arbeta tillsammans i hela samhället med civilsamhälle, skola, företagare, hälso- och sjukvård och omsorg.
”Lyfta andras berättelser för alla som jag stöter på.”
”Jag vill lyfta fram de som gör ett bra jobb. Det gör vi inte tillräckligt.” Ett avsnitt som bygger vidare på hur berättandet ger kraft och visar vägen framåt men också om vikten av att lyssna - särskilt på patientrösten. Med Sofia Lund, avdelningschef, Sektor vård-och omsorg, Skövde kommun och Sofia Ernestam, chefläkare Capio, tidigare Akademiskt Specialistcentrum.
”Vi vet riktningen men hur kan vi lösa det tillsammans - måste känna sig inkluderad.”
”Det allra viktigaste är vad man gör och att sen översätta det till den breda berättelsen.”
Hur kan vi engagera och inspirera varandra i en föränderlig värld? Per Schlingmann, författare, föreläsare och rådgivare, lyfter den egna berättelsen som ett viktigt kommunikativt medel när vi är inne i ett omställningsarbete. Ett avsnitt om att våga visa vad som engagerar dig, lyfta exempel och visa vilken riktning vi har för att ge kraft i det vi gör.
”Vi behöver ha en nära vård för patienter förstås men också en nära kontakt mellan olika professioner och fysiska platser.”
Ett avsnitt om hur man kan bygga upp nära kontakt mellan specialistvård och primärvård, om att ta till sig nya arbetssätt, föra över kunskap och bli en attraktiv arbetsplats. Med Katarina Eckert, specialistsjuksköterska kardiologi och Karin Lager, specialistläkare allmänmedicin, Backa vårdcentral. Den digitala hjärtronden del 2.
”Vi lyfter våra erfarenheter, från oss och våra förbund, för att det måste finnas en trygg start oavsett våra olikheter.” Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson berättar om det viktiga arbetet att driva frågor kring samskapande och jämlikt stöd hela livet , för alla, över hela landet, oavsett om du är barn, ung eller äldre. Om att åstadkomma samhällsförändringar som inkluderar alla människor.
”Att göra oss mer synliga för primärvården i syfte att förbättra patientomhändertagandet.” ”Det ska vara enkelt och tillgängligt.” Hur kan vi förebygga upprepade hjärtproblem och förbättra patienternas livskvalitet? I Västra Götaland finns en digital hjärtrond för direktkommunikation mellan specialister inom hjärtsjukvården och personalen inom primärvården. Lyssna till Sara Bentzel och Annica Ravn Fisher kardiologer på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
”Jag förstår inte varför vi inte på hög nivå satsar på detta - för vården blir billigare och patienterna friskare”
Ett viktigt avsnitt med Hans-Inge Persson som, trots tekniska svårigheter med ljudet, är väl värt att lyssna på. Det handlar om hur personcentrering ger bättre hälsa, arbetsmiljö och ekonomi. Om det svåra att ändra beteende men att ”de som vågar också lyckas!”
”Det är stora system som ska ställas om - viktigt att man inte överger intentionerna och målsättningar utan håller i över tid.”
Hur mäter man en förflyttning i ett komplext system? Ett avsnitt om att mäta, förstå och följa upp Nära vård med Johan Lantto, Socialstyrelsen och Kajsa Westling, Experio Lab.
”Jag tror att vi kommer att lösa det här för det finns en inneboende kraft hos människor som är där problemet uppstår. Det är styrkan i nära vård-omställningen - den lokala innovationskraften.”
Ameli Norling, sektionschef Hälso- och sjukvård på SKR, i ett samtal om ledarskap, att våga pröva, göra och utvärdera och kanske gå utanför ramen för att det ska bli bättre för helheten.
”Tillit till profession och patient, det är där vi vill sätta makten - egentligen skapa ett handlingsutrymme och förutsättningar i det mötet.”
Vad är egentligen tillitsbaserad styrning och ledning? Varför är det viktigt? Avsnitt med Louise Bringselius, docent och lektor i organisation och ledning vid Lunds universitet och Handelshögskolan i Stockholm. Ett samtal om ledarskap, tillit, mandat, ansvar, sammanhang och tydlighet som några viktiga perspektiv.
”Nära vård är en del av patientsäkerheten, forskningen och utvecklingen - inget särintresse.” ”Vi behöver arbeta mycket mer med förebyggande, särskilt för barn och unga. Måste arbeta bort oss själva!”
Vi fortsätter utforska modellområde glesbygd och hur man utvecklar och testar nya arbetssätt för att ligga i framkant. Ett samtal med Greta Sköld, Projektledare Nära vård, Region Norrbotten och Isabell Danielsson Zemrén, Områdeschef, Region Västerbotten om visioner, gemensamma mål, ledarskap, dialog med medborgare och team bland annat.
”Jag tror att alla längtat efter att arbeta tillsammans, det är då det händer grejer.”
Samtal om att gå före, testa nya arbetssätt och engagera hela samhället för att utveckla Nära vård i glesbygd. Modellområde Jämtland/Härjedalen och Västernorrland inom projektet Samordnad utveckling för god och nära vård i glesbygd med Jessica Isaksson och Marie Hellholm.
”Nära vård är inte en klinik utan ett förhållningssätt.”
Ett samtal med Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska, om att koppla ihop strategiskt och operativt arbete för att få till förändring på riktigt.
”Jag räddades till livet efter min olycka och då finns det ett ansvar att se till att det livet blir värt att leva.” Ett samtal om behovet av personcentrering i såväl vårdmötet som utveckling av hjälpmedel. Pamela Lindgren, som sitter i GPCC:s personråd, lyfter vikten av att ta tillvara kunskap och erfarenheter från personer som varit mycket i sjukvård och omsorg redan i planeringen av utvecklings- och forskningsprojekt.
”Plötsligt får man jobba som man vill, det här ger bra arbetsmiljö och ett sätt att höja kvalitet och behålla personal.”
Ett samtal på Vitalis om tjänstedesign, målbilder och nya arbetssätt med Maria Malmberg, socionom och Åsa Karlsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Söderköping – båda regionala utvecklingsledare för Nära vård i Östergötland och Sara Modig, designstrateg Usify.
”Viktigt att vi har duktiga företrädare som blir lyssnade på - att jag är trovärdig och kan uttrycka mig!”
Ett avsnitt om det viktiga med utbildning för patientföreträdare när behovet växer av kunniga patienter i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Med Elisabeth Wallenius, tidigare ordförande Funktionsrätt och Susanne Karlfeldt, handläggare Akademiskt Specialistcentrum.
I detta samtal ger Anders Ekholm och Ina Caesar, Institutet för Framtidsstudier, sina reflektioner på hur man kan ta reda på vad som fungerar och skapar värde och sedan agera utifrån det. Deras tips är att vi behöver ta bort det som är onödigt, automatisera det som går och satsa på det som skapar ett gott liv och hälsa.
”Kunskap är en viktig komponent, vi behöver veta hur vi fungerar både mentalt och fysiologiskt i förändring - för att förstå.”
I omställningen till Nära vård behöver vi göra en hel del förändringar och vi vill också förändra hälso- och sjukvården till att arbeta mer främjande och preventivt. Därför är det viktigt att lära sig mer om hur vi reagerar i förändring, vad som ger stress och hur vi kan hitta tid för återhämtning. Om detta berättar Anitha Risberg, universitetslektor Luleå tekniska universitet.
”Nära vård startar och avslutar man inte - det är ett sätt att vara. Det går inte över.”
I fyra spår har Region Jönköpings län infört enkla kommunikationsvägar mellan primärvård och slutenvård i hela regionen samtidigt. I Region Kalmar arbetar man med att införa digital specialistkonsultation i primärvården. Avsnitt med Pierre Cherfan, verksamhetschef Region Jönköpings län och Åke Åkesson, verksamhetschef Borgholms hälsocentral.
”Med en bättre fungerande primärvård så skulle sjukhusen också fungera bättre - det är kommunicerande kärl.” Ett avsnitt om primärvårdens roll, nya lösningar och utveckling för såväl patienternas som medarbetarnas bästa. Mattias Sjöberg, verksamhetschef Fålhagens VC i Uppsala.
”Man vet att kvinnor utsätts för våld men att hamna i det själv och se hur olika system och organisationer inte finns där”
”Man är fråntagen att vara kvinna, mamma, syster och vän - det är så skamfilat att vara kvinna och missbrukare”
Kvinnor utsatta för våld, som har substansmissbruk och lever i hemlöshet får inte samma insatser, traumabehandling, smärtlindring, tillgång till härbärge osv. Detta avsnitt handlar om allas rätt till hälsa och att göra sin röst hörd och vikten av att alltid orosanmäla!
”Vi behövde utbilda fler och nyttja varandras kunskap och göra det tillsammans”
Hur vänder man trenden med svåra utmaningar i kompetensförsörjning och bemanning och med många hyrläkaravtal? I Region Jämtland Härjedalen har man gjort en rad insatser i den stora distriktsläkarsatsningen. Att framgången ligger i att våga anställa och skapa en arbetsmiljö där det finns energi att orka göra det lilla extra.
”Det blir så mycket bättre om vi ser helheten tillsammans, vi har evidensen att arbeta förebyggande.”
Veckans podd handlar både om att möta de med stora behov med nya arbetssätt och temaarbete och hur vi kan arbeta förebyggande med riktade hälsosamtal - samtidigt. Linda Hunter är sjuksköterska på Svalövs vårdcentral och beskriver vad som krävs för att utveckla hållbara arbetssätt - både på lång och kort sikt.
”Hur kan vi skala upp och få bredden? Vi behöver arbeta med ett ständigt förbättringsarbete där SKR kan vara motor och stöd.” Anders Henriksson, ordförande Sveriges Kommuner Regioner lyfter tre saker för SKR att arbeta vidare med: - Se medlemmens fokus och anpassa stödet utifrån det. - Bli en problemlösare som ger stöd till implementeringen i regioner och kommuner. - Bli lite mer som Pippi Långstrump och vara lite mer framåtlutande, modiga, nyfikna och lite kaxigare!
”Det har krävts mycket dialog, både med vårdvalsenheter och invånare för att prata om uppdraget. Vi har bestämt vilken effekt vi vill få ut av vården och därmed får man ersättning utifrån behoven hos den befolkning man har. Det är en kulturförändring som behöver följas upp.”
”Vi fokuserar mycket på att primärvården i kommun och region ska stärka samverkan - det är där det händer och det är där alla behöver vara trygga.”
Hur kan tillitsbaserad styrning, vårdval, ersättningsmodeller och nära vård hänga ihop med fokus på invånarens behov?
Lyssna till erfarenheterna från Sofia Hartz, region Kalmar Län och Jonas Almgren, region Jönköpings län.
”Vi har samlats kring barn och ungas välbefinnande. Vi såg negativa skolresultat, psykisk ohälsa och orosanmälningar och det måste vi göra något åt.”
Flera regioner och kommuner arbetar med att på olika sätt skapa bättre samverkan för barn och unga. I Ånge ha man satsat på att ta sig an de komplexa frågorna och bjöd in 50 aktörer för att kartlägga hur de kunde samverka. Tillsammans med barn, unga och deras vårdnadshavare har de börjat förändra arbetssätten för en bättre hälsa. Lyssna till Jennie Näslund, nära vårdsamordnare i Ånge kommun.
”Vi behöver hitta nya arbetssätt, nya processer och visa på verktygen. Uppdraget - Bygg så det passar och möt patienterna där de är!”
Nasim Farrokhnia, läkare, hälso- och sjukvårdschef på Microsoft Västeuropa och ordförande E-hälsoläkarna inom Läkarförbundet pratar om digitalisering, Ai och all utveckling som sker runt om i världen. Hon beskriver hur hälso- och sjukvårdens alla verksamheter, utbildning och forskning påverkas och vad som behöver göras. Kanske våga testa att leka som i sandlådan!
”Ett sätt att luckra upp kunskapssilon är att flytta perspektivet - ta människans perspektiv och fråga Vad är viktigt för dig?”
Varje år uppmärksammas Vad är viktigt för dig?-dagen. I detta avsnitt berättar Anders Vege, Folkehelseinstituttet och som arbetat med Vad är viktigt för dig? både i Norge och internationellt, om varför det är viktigt i allt utvecklings- och kvalitetsarbete att ta patientens perspektiv för att lyckas.
”En vilja och en insikt att en utveckling måste drivas från verksamheten - att mandat och ansvar måste finnas där”
Magnus Röjvall, regional medicinsk chef Capio, beskriver arbetet att föra in digifysiska arbetssätt och ge bra kunskapsstöd till verksamheterna i omställningen till Nära vård.
”Det är så roligt och välbehövligt att vi nu kan mäta och lära.” ”Det är vårt mission att sätta den kommunala hälso- och sjukvården på kartan.”
I detta avsnitt berättar Theresa Larsen, analytiker FoU Väst, och Ann-Charlotte Nyrén, avdelnings- och verksamhetschef på kommunala primärvården, Tjörns kommun, hur de arbetar med att mäta och ta fram nyckeltal kring omställningen till Nära vård och hur verksamheterna fungerar.
”Vi måste jobba efter den bästa kunskapen som finns!” Varför behöver kommunerna vara med och ta fram nationella kunskapsstöd för hälso- och sjukvården och hur hänger det ihop med utvecklingen av en mer nära vård? Lyssna till Therese Börjesson, MAR i Kumla kommun, Cecilia Olsson, MAR i Mölndals stad, Charlotta Wilhelmsson, handläggare, SKR.
”Vår viktigaste slutsats är att varje steg räknas.” Vad passar för just dig? En viktigt fråga när vi ska arbeta med att öka den fysiska aktiviteten som vi vet är viktigt för människors fysiska och psykiska hälsa. Ett samtal med Per Nilsson, rektor på Gymnastik- och Idrottshögskolan och Charlotte Wåhlin, Ergonom/Leg. Fysioterapeut Region Östergötland från Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.
”När man har jobbat igenom, det är mycket jobb i början, så får man mindre jobb eftersom vi arbetar förebyggande.”
Att gå från att släcka bränder och ändra arbetssätt kräver mycket i inledningen men i Gällivare visar de att när man väl investerat så har det både blivit effektivare och bättre för patienter och medarbetare. Samtal med Linda Sundvall, distriktssköterska Gällivare kommun och Agnes Lingbo, specialist geriatrik Laponia Hälsocentral Region Norrbotten.
”Vi var förtvivlande och tänkte: Vad kan vi göra för att göra det lite bättre och tillgängligare?”
Ett avsnitt om att gå från att se ett problem till att göra något åt det, där man är, för de vi är till för. Samtal med Evelina Markström sjuksköterska på Norrskenets hälsocentral i Vittangi och Svappavaara som gått från gruvan till hälso- och sjukvården.
”När det ser så olika ut i en och samma kommun så förstår vi att det inte blir en likvärdig äldreomsorg och jämlik vård.” Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister, med ansvar för äldre-, socialförsäkrings- och pensionsfrågor. Vilken är hennes roll och vilka frågor kommer vara hennes fokus de närmaste åren?
”Kunskap är en viktig komponent, vi behöver veta hur vi fungerar både mentalt och fysiologiskt i förändring - för att förstå.”
I omställningen till Nära vård behöver vi göra en hel del förändringar och vi vill också förändra hälso- och sjukvården till att arbeta mer främjande och preventivt. Därför är det viktigt att lära sig mer om hur vi reagerar i förändring, vad som ger stress och hur vi kan hitta tid för återhämtning. Om detta berättar Anitha Risberg, universitetslektor Luleå tekniska universitet.
”Det är nu vi ledare behöver kliva fram och verkligen leda våra medarbetare och verksamheter in i framtiden.” Ett samtal om vikten av kommunikation, det goda ledarskapet och behovet av att våga göra och ibland få göra fel med Palle Lundberg, VD Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
”Det handlar om att ha goda relationer med många för en rehabkoordinator, vara tillgänglig och bygga tillit.” Malin Engberg, rehabkoordinator Finspångs vårdcentral berättar om hur de arbetar tillsammans, både regionens och kommunens verksamheter, i samma hus. Hon beskriver också vikten av att ha nära till varandra för att lösa behov hos invånarna och om behovet av samordning vid sjukskrivning för att möjliggöra för personer att komma tillbaka till arbete.
”Jag önskar att äldre med psykisk ohälsa får ta del av fler insatser tidigt - att vi kan erbjuda andra interventioner än bara läkemedel.” Ett samtal med Johnny Pellas, psykolog vuxenpsykiatrin i Region Västmanland, om hur vi kan arbeta för att på ett bättre sätt identifiera, diagnosticera och behandla äldre med psykisk ohälsa.
”Vi underskattar trygghetsaspekten och tydligheten i att det finns ett vårdsystem och en person man har tillit till - det har otrolig effekt på livskvaliteten.” ”Vi behöver utgå från patienten mer och mindre revirspaning.” Ett avsnitt med fokus på den regionala och kommunala primärvården med Veronica Almstedt, vice ordförande Distriktssköterskeföreningen och Magnus Isacson, ordförande Svensk Förening för Allmänmedicin.
”Vi ser att det finns potential som vi måste ta tillvara och då måste vi arbeta systematiskt med kompetensförsörjning.”
Kompetensförsörjning som gemensam fråga för region och kommun och om att matcha invånarnas behov med rätt kompetens. Anna Bergemalm och Sara Norén berättar om hur en kompetensförsörjningsplan för hela Örebro län växt fram.
Hur kan vi underlätta för patienter att vara i livet och inte i vården trots svår sjukdom? Dialysenheten på Östersunds sjukhus har utvecklat påsdialys där patienterna kan genomföra dialys hemma och ändå bli monitorerade från sjukhuset. Patienterna får frihet och sjukvården kan snabbt agera vid förändringar. Caroline Andersson och Marina Förström, sjuksköterskor på kliniken och som varit drivande i arbetet, berättar om detta goda exempel när vården blir nära och personcentrerad.
”Nära vård startar och avslutar man inte - det är ett sätt att vara. Det går inte över.”
I fyra spår har Region Jönköpings län infört enkla kommunikationsvägar mellan primärvård och slutenvård i hela regionen samtidigt. I Region Kalmar arbetar man med att införa digital specialistkonsultation i primärvården. Avsnitt med Pierre Cherfan, verksamhetschef Region Jönköpings län och Åke Åkesson, verksamhetschef Borgholms hälsocentral.
”Med en bättre fungerande primärvård så skulle sjukhusen också fungera bättre - det är kommunicerande kärl.” Ett avsnitt om primärvårdens roll, nya lösningar och utveckling för såväl patienternas som medarbetarnas bästa. Mattias Sjöberg, verksamhetschef Fålhagens VC i Uppsala.
Vill du dela med dig av dina tankar om podden - klicka här! och svara på vår enkät!
”Man vet att kvinnor utsätts för våld men att hamna i det själv och se hur olika system och organisationer inte finns där”
”Man är fråntagen att vara kvinna, mamma, syster och vän - det är så skamfilat att vara kvinna och missbrukare”
Kvinnor utsatta för våld, som har substansmissbruk och lever i hemlöshet får inte samma insatser, traumabehandling, smärtlindring, tillgång till härbärge osv. Detta avsnitt handlar om allas rätt till hälsa och att göra sin röst hörd och vikten av att alltid orosanmäla!
”Att alltid se invånaren, de vi är till för och klä av oss stuprören och våra roller." I omställningen till Nära vård är det avgörande att få till samverkan mellan organisationer för att skapa ett tryggt, säkert och livskraftigt samhälle. I veckans podd möter vi kommunchefen Camilla Holmquist i Alvesta och regiondirektören Martin Myrskog region Kronoberg som försöker göra detta tillsammans.
Jonas Fagerson leder programmet där bland annat Sara Riggare och Stefan Jutterdal pratar om rehab-skuld, om det nya normala och människans anpassningsförmåga. Bodil Jönsson spanar om förändringar i samhället och vården efter corona-pandemin i mars i år jämfört med influensapandemi i slutet av 1950-talet.
Medverkande
Tips på länkar
I podden tipsar Sara Riggare om länkar med fokus på patienter och covid-19.
Patient Research Covid-19
Musik i programmet (avtal med STIM)
Möt våra medverkande
Bodil Jönsson och Sara Riggare
Programledare
Jonas Fagerson
Vinjettmusik:
Marcus Barck Sigvardsson på Marcus Music
Musik i programmet enligt avtal med STIM:
Container - Framförd av David Shutrick, skriven av David Shutrick, producerad av Lennart Östlund, Källa Record Station
Goliat - Framförd av Laleh, skriven av Gustav Thörn & Laleh Pourkarim, producerad av Laleh Pourkarim, Källa WM Sweden
Idas sommarvisa - Framförd av Georg Riedel, Lisa Nilsson, skriven av Astrid Lindgren & Georg Riedel, producerad av Pål Svenre, Källa Parlaphone Sweden
Läs mer om spetspatienter på: www.forumspetspatient.se
Läs mer om personcentrering på: https://gpcc.gu.se
I detta avsnitt av Näravårdpodden får vi träffa Lisbeth Löpare-Johansson som är ny samordnare Nära vård SKL.
I detta avsnitt av Näravårdpodden ska vi ha fokus på patientdelaktighet och kraften i att fundera över hur vi tillsammans med patienter kan utveckla och förbättra hälso- och sjukvården. Vi träffar Åsa Steinsaphir, brukarinflytande samordnare, Norra Stockholms psykiatri, och pratar om hur det är att vara patient inom psykiatrin och sedan ta steget att bli anställd som egenerfaren för att hjälpa andra patienter och samtidigt förbättra vården.
Vi tror att en god samverkan kan hjälpa till att lösa de utmaningar vi har med en åldrande befolkning och med allt fler som lever med kronisk sjukdom. Alla nivåer behöver ha detta för ögonen och ta ett gemensamt ansvar. Men hur gör vi detta i praktiken - när det inte handlar om fina ord utan om vardagen? En som vet mycket om hur man kan lyckas och vilka utmaningarna som finns är Yvonne Lennemyr, verksamhetschef Nya Perspektiv, Regional tillväxt i Värmland.
Hon har tillsammans med kollegorna på Region Värmland byggt upp samverkan mellan kommun och region.
I detta avsnitt skall vi prata om hur man ökar tillgängligheten inom vården, ser till att patienter får rätt vård vid rätt tillfälle och samtidigt förbättra patientflödet mellan kommun, primärvård och sjukhus?
Vård- och omsorgsprojektet Hälsostaden startade i Ängelholm hösten 2013. Det är en satsning där kommunen, primärvården och specialistvården jobbar tillsammans – med patienten i centrum.
Vi träffar Carl-Johan Robertz, sjukhuschef för Ängelholms sjukhus.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.