Vi sänder från en värmländsk lavskog med biologen Emma Enfjäll som ciceron. Vi får också höra om den övergödda Växjösjön som nu går fint att bada i. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår fältreporter Josefin Nilsson finns denna morgon i en värmländsk skog tillsammans med biologen och lavälskaren Emma Enfjäll. Tillsammans lär vi oss mer om lavarnas lite mystiska liv och vad de säger om naturen runt oss. Dessutom pratar vi mer om vad det är med lavarna som är så trollbindande.
Och så får vi följa med på resan från sjuk till frisk sjö. Mitt i stan, i Växjö i Småland, ligger Växjösjön som sedan 1800-talet fått ta emot orenat avlopp och andra utsläpp. Synder som det tagit lång tid att bli kvitt. Det har krävts en kombination av åtgärder men i dag har den övergödda sjön blivit en klarvattensjö.
Det är älgjaktstider nu. Men hur många älgar finns det egentligen i Sverige? Det finns flera metoder för att uppskatta populationen, och vi följer med två biologer ut i skogarna norr om Ockelbo för att kolla in hur åtelkameror kan användas för att räkna antalet älgar.
På tal om älgar. Många svampplockare och andra skogsvandrare har träffat den envetna älglusen, eller hjortlusflugan som den egentligen heter, i höst. Tanken är att den ska landa på en älg eller ett annat hjortdjur, tappa sina vingar och bo in sig tätt intill huden under pälsen. Men så landar den alltså på oss ibland. Vi ringer upp Jonas Malmsten, veterinärmedicinsk expert vid SLU, för att höra mer om detta fascinerande djur.
I veckans kråkvinkel går Lisa Henkow och handlar. Tar upp ett paket kex och sätter tillbaka det. För hon minns mötet med orangutangerna på Sumatra och resan till dem - genom ändlösa palmoljeplantager.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.