Hur kommer det sig att Amazonas blev världens mest artrika miljö? Det undersöker professor Alexandre Antonelli som vi träffar på Universeum i Göteborg. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amazonas brinner och skogen skövlas. Vad händer egentligen i världens största regnskog?
Och hur kommer det sig att Amazonas blev världens mest artrika miljö?
Vår fältreporter Lisa Henkow befinner sig i regnskogen på lördag morgon - i Universeums inomhusregnskog i Göteborg. Där finns också Alexandre Antonelli, professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och forskningschef på Kew Gardens i London. Han undersöker hur det kommer sig att det är så enormt artrikt just i Amazonas, och brinner för hur vi bättre kan ta vara på växternas mångfald. Med hans hjälp får vi uppleva regnskogens intrikata ekologiska system.
I programmet medverkar också Sveriges Radios hemvändande Latinamerikakorrespondent Lotten Collin som i poddserien Drömmarnas Amazonas skildrar hoten mot regnskogen - sojan, gruvorna, kokainet, vattenkraftsdammarna - men också vardagen för de människor som lever i och kring Amazonas. I Naturmorgon pratar hon bland annat om olika sätt att se på varför Amazonas behöver bevaras. Är det för sin egen skull eller för att växterna kan ge oss framtidens mediciner?
I veckans kråkvinkel tar Helena Söderlundh tacksamt emot snön som till slut faktiskt föll.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.