Vi sänder från en av de få ljunghedar som finns kvar i Europa - Näsbokrok i Halland. Och får en inblick i skräntärnans resvanor och vardagsliv. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De täckte en gång hela Atlantkusten från Portugal i söder till Norge i norr – ljunghedarna som just nu blommar som bäst. I dag finns bara små bitar kvar. En av dem är halländska Näsbokrok och där finns vår fältreporter Helena Söderlundh på lördag morgon.
Här förenas natur och kultur i Europas äldsta människoskapade landskap, hem för en rad rödlistade arter. Vi träffar Mattias Lindholm, ljunghedsforskare, Carina Lundqvist och Mikael Larsson från Länsstyrelsen i Halland.
Hör om ett spännande historiskt jordbrukslandskap, idag en av Europas mest hotade naturtyper.
Och så följer vi med fågelföreningen Tärnan ut till Hållen, ett skär längst ut i Bråviken där världens största tärna häckar. Med kamera och gps-sändare vet man nu en hel del om skräntärnornas liv. Som att tärnan Stella övervintrar i Spanien medan Astrid föredrar Västafrika, och att det verkligen är havsörnen som är det största hotet mot de nyfödda ungarna. Men efter flera tuffa år har skräntärnorna nu haft en riktigt bra sommar.
Tidigt en morgon väcktes Anna Oskarsson och Alexander Åhlund i Tvååker av ett "Mamma och pappa, det är en uggla och en igelkott i trädgården!" Och det var inte vilken uggla som helst, det var en berguv. Vi ringer upp Anna, och kollar också med Lotta Berg, ordförande i Birdlife Sverige, om det är vanligt med berguvar i trädgården.
En stubbe i sommarstugeträdgården - kan den vara så spännande? Jodå. Förra veckan artade stekelexperten Niklas Johansson en ovanlig rovstekel i en sådan. Och nu har han hittat fler fynd i samma stubbe...
Och vilka böcker behöver en svampentusiast inför hösten? Artbibliotekarierna Didrik Vanhoenacker och Moa Pettersson ger sina bästa tips.
I veckans kråkvinkel kräver Tina-Marie Qwiberg upprättelse för fibblorna. Varför finns det inga fibblor i våra sommarsånger, till exempel?
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.