Vi sänder från Drottningholm med fokus på ål och lax och andra fiskar som rör sig långt. Och hur kan barkborren vara så framgångsrik? Svar: kommunikation och samarbete. Programledare: Joacim Lindwall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här veckan hittar vi vår fältreporter Lena Näslund i fiskarnas värld, på SLU:s sötvattenlaboratorium på Drottningholm. Siktet är inställt på fiskar i rörelse. Som ålen, denna gåtfulla fisk som gäckat forskare i tusentals år. En som lagt en liten pusselbit i ålgåtan är forskaren Håkan Westerberg. Hans kollega Johan Östergren ägnar sig mest åt en fisk som gärna visar upp sig - laxen.
För fiskar som rör sig är vandringshinder ett stort problem, och det pågår många projekt för att göra livet lättare för dem igen. Men hur stoppar man oönskade fiskar att ta sig upp i vattendragen? Ett schweiziskt forskarlag lät den svartmunnade smörbulten mäta sin sprintförmåga mot bland annat stensimpan.
Och så undrar vi hur fem millimeter stora granbarkborrar döda en stor gran på bara några veckor? Jo, samarbete och kommunikation är två av svaren. Med hjälp av doftämnen samtalar barkborrarna så att de samlar sin attack till samma träd. Samma doftämne skickas också ut av en blånadssvamp. Då lockas barkborrarna till svampen och svampen kan lifta med skalbaggarna till trädet. Där hjälps svamp och skalbagge åt. Svampen äter upp trädets kemiska försvar så att barkborrarna inte blir förgiftade och tillsammans orsakar de trädets död. Vår reporter Lisa Henkow träffar forskaren Tao Zhao och Stefan Forsberg från Skogsstyrelsen, detta barkborreår 2019, i en granbacke utanför Örebro.
Vi frågar hur lyssnarna gör för att tackla höstmörkret och vi har redan fått massor med förslag på hur det går att njuta av naturen så här lite off-season.
Den ser ut att ha en lampa under manteln, och skruvade tentakler som en bättre narval. Så beskriver Solveig Wadelius fyndet hon gjorde i sin trädgård. Det visade sig vara en snigelart som aldrig tidigare setts i Sverige: Krynickillus melanocephalus. Vi ringer upp Solveig, och blötdjursexperten Jonas Roth.
I veckans kråkvinkel sitter Mats Ottosson på huk hos en tordyvel en stund.
Programledare är Joacim Lindwall.