Skogsräddaren Mats Karström är aktuell i en P1 dokumentär. Vi möter honom i Karkbergets urskog. Vi sänder från Botaniska i Göteborg på temat växthistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Växterna klev upp på land för sisådär 450 miljoner år sedan och banade väg för alla landlevande arter, inklusive oss själva. Hur har växterna utvecklats för att klara skiftande klimat, och alla hungriga djur som följt efter, och varför finns det så vackra blommor? Morgonens fältreporter Lisa Henkow finns på Botaniska trädgården i Göteborg där intendent Stina Weststrand guidar oss genom årmiljonerna.
Och så möter vi skogsräddaren Mats Karström. I 35 år har han letat upp gammelskogar runt Jokkmokk som aldrig kalavverkats men som saknar skydd. Det arbetet skildras i en ny P1 dokumentär av Jenny Berntson Djurvall. I Naturmorgon följer vi med Mats Karström ut i Tolikheden-Karkbergets urskog. Här lever arter som är långsamma eller känsliga, som liten aspgelélav eller rosenticka.
Så här års börjar ugglorna ropa i skymningen - och i nattmörkret. Men hur gör man för att maxa sina chanser för att höra ugglor? Fågelforskaren Martin Green ger oss sina bästa tips i en ugglelyssningsskola.
Daniel Fagerström hittade en hel hög med nyckelpigor på husväggen vid balkongen. Vad gör de? Vi kollar med nyckelpigeexperten Velemir Ninkovic.
I veckans kråkvinkel blir Helena Söderlundh lycklig över att det verkar bli april, även i år.
Programledare är Karin Gyllenklev.