Sveriges mest populära poddar

Naturmorgon

I grandödens spår - och fasanen som försvann

95 min • 27 mars 2021

Vi sänder från Sörmland där granbarkborren gått hårt fram. Hur påverkar det ekosystemet? Vi tittar närmare på bombmurklan som är beroende av gran. Vi lär också känna fasanen. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På lördag hittar vi vår fältreporter i en granskog vid Sörmlandskusten – ett Sörmland där granbarkborren har gått hårt fram med de flesta granar äldre än 50 år – både i produktionsskogen och i naturreservaten. En skräckupplevelse för många skogsägare, men vad betyder grandöden för andra organismer?

”För vissa arter är det rena festen”, konstaterar skogsbiologen Stefan Silfverblad. Men vad betyder det för arter som är beroende av granen – som den sällsynta bombmurklan till exempel. Det ska botanisten Hans Rydberg ta reda på. Den här veckan startar hans inventeringar. Fältreporter Lena Näslund förbereder sig på en vårmorgon som balanserar mellan liv och död.

Vi ringer upp Sten Karlsson i Kungälv som satte upp en kamera i fågelholken. Filmerna avslöjar rejäl dramatik: mården som attackerade knipan och stal hennes ägg, och kattugglan som tackade för den lediga lägenheten och la sig för att ruva.

Och så får vi i ett reportage lära känna den stiliga och högljudda fasanen, som på vintern lever ett tillbakadraget liv.

Vi hälsar våren välkommen med spovarnas drillar. Mats Ottosson lär oss skillnaden på storspov, småspov, myrspov och rödspov i en ny fågelsånglektion.

Och i veckans kråkvinkel noterar Lisa Henkow naturens olika tecken på att tiden går - långsamt som en kartlav eller snabbt som en lövsprickning.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00