Vi sänder från Emåns ekomuseum med årets mest inspirerande naturvägledare, Jenny Carlsson. Hur väcker hon barns intresse för naturen? Vi intervjuar Dave Goulson. Programledare Jenny Berntson Djurvall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På lördag finns vår fältreporter Helena Söderlundh i Bodafors i Småland – i området där Emån har sina källor.
Emån är ett av Europas artrikaste flodområden, och ån står i centrum för Emåns ekomuseum som drivs av en ideell förening sedan mer än 25 år tillbaka.
Till museet hör numera en naturskola. Sagor, elden och livet i vattnet är några teman som naturpedagogen Jenny Carlsson utgår ifrån när hon möter barngrupperna. Och för sitt arbete belönades hon nyligen med priset Årets mest inspirerande naturvägledare.
Hur gör hon för att väcka barnens naturintresse? Det är en av de frågor vi tar upp i sändningen från Bodafors på lördag. Förutom Jenny Carlsson medverkar också Nils Erik Eriksson från Emåns ekomuseum, och några av de barn som besökt naturskolan.
Och så träffar Mats Ottosson humleprofessorn och författaren Dave Goulson - på samma tema. Han oroar sig nämligen över att barn får för lite tid att upptäcka naturen i dag. Inte minst den tid som är på egen hand, utan föräldrarnas kontroll.
Ett estuarium är ett område där sött vatten möter salt - som där Nordre älv rinner ut i havet, strax norr om Göteborg. En miljö där många arter trivs. Men för att de små växterna ska överleva på salta strandängar och hedar behövs djur som betar. Reporter Sanna Ekstedt Larsson träffar hästar och kor som utför detta naturvårdsarbete.
Vi ringer också upp entomologen Ruth Hobro för att få tips om vad man ska göra när nyckelpigan flyttat in mitt i vintern.
Rödhakens pepparkornsögon kan liva upp vilken håglös januarivardag som helst. Om det berättar pastorn och författaren Tomas Sjödin i veckans kråkvinkel.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.