Vi möter internationellt prisade fågelfotografen Jonas Classon. Och sänder från Vinteråsens naturreservat där mossorna spelar huvudrollen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vid den här tiden på året står mossorna ut med sin grönhet. Vi lär känna deras levnadssätt och spännande samliv, och knep för att överleva torka. Det handlar om vår längsta mossa; näckmossan som växer i bäckar och kan bli en meter lång, och fickmossa som har sin egen variant av vattenflaska. Linda Birkedal är mosskännaren som tillsammans med fältreporter Lisa Henkow guidar oss i mossornas gröna universum. Platsen är Vinteråsens naturreservat utanför Örebro.
För tio år sedan var Jonas Classon en pojke som längtade ut i världen efter att ha spenderat flera år på sjukhus. Det var då han mötte lappugglans blick - och livet tog en annan riktning. Nu - 24 år gammal - är han en internationellt prisad fågelfotograf. Mats Ottosson har träffat honom.
Och så hör vi hur det går för den hotade Gullspångslaxen. Anna Hagelin från Länsstyrelsen i Värmland berättar om nya resultat i ett projekt för att rädda den unika laxstammen.
Varför lägger getingar så mycket energi på att föda upp så många avkommor och sedan låta de flesta av dem dö på hösten? Det undrar Naturmorgonlyssnaren Qina Hermansson som också gör sitt bästa för att leva i fredlig samvaro med de svartgula steklarna. Vi skickar frågan vidare till entomolog Magnus Stenmark.
Och i veckans kråkvinkel suckar Maria Westerberg över detta att vi samlar och samlar och ordnar och ordnar. Blir vi någonsin klara?
Programledare är Karin Gyllenklev.