Vi sänder från Rågö i Sörmland där skogsbetesmarker och ängar återuppstått, och besöker en salt våtmark i Frankrike där skärfläckor och portlakmålla trivs. Programledare är Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I helgen hittar vi vår fältreporter Lena Näslund i riktig vinterskärgård. Isen ligger i Rågösundet, men isen ska vara tillräckligt tjock för en säker transport över till ön där Marie Holsts familj driver jordbruk i naturvårdens tjänst.
På Rågö har skogsbetesmarker och ängar återuppstått. Och mäktiga tallar har fått nytt livsrum. Vi tittar närmre på de vackra och viktiga träden tillsammans med Robin Pettersson, naturvårdare på Länsstyrelsen i Sörmland.
I Småland möter vi ett annat mäktigt träd, en alm. Högt älskad av Svenerik Vejvi som har den på sin egen gård.
Och så far vi till Guérande i franska Bretagne, där salt utvinns i kustnära våtmarker, saliner. Här trivs skärfläckor och fisktärnor, och salttåliga växter som portlakmålla och glasört. Vi möter dem, och fågelskådaren och salinarbetaren Didier Guilet, i ett reportage av Hjalmar Dahm.
Vi fick ett mejl till Naturmorgon med ämnesraden "Vem luktar skunk?" Ja, förutom skunken själv då. Det försöker vi reda ut.
På vintern hörs ofta en mer trevande, stillsam sång från fåglarna. Vi lyssnar på gulsparvens variant och undersöker varför de gör på detta viset.
Och i veckans kråkvinkel vaktar Joacim Lindwall sina älskade Ingrid Marie-äpplen mot rådjuren - och förfäras över sin egen girighet.
Programledare är Mats Ottosson.