Vi sänder från ett uthus i Sörmland där fladdermössen bor. Vi håvar trollsländor och kollar hur fjärilssommaren har varit. Och kan man bli biten av en spindel i Sverige? Programledare:Joacim Lindwall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Augustis sista dag ägnar vi åt sensommarens fröjder, framför allt de fröjder som flyger.
Vår fältreporter Lena Näslund hittar vi hemma hos ett par i den växande skaran av medborgarforskare. Forskningens fokus den här gången är fladdermöss. Hur påverkas de av ett förändrat landskap och ett varmare klimat är frågan som Heather Wood och Sara Cousins på Stockholms universitet ställer sig. För att kartlägga var Sveriges fladdermöss finns och hur de bor vill de ha allmänhetens hjälp. Staffan Cullberg och Ann Grill som bor vid sjön Båven i Sörmland har rapporterat till Batmapper, och förhoppningsvis ska de få veta mer om invånarna i uthusen på gården på lördag.
På dagen övertas fladdermössens luftrum av färgsprakande juveler - trollsländorna. Naturmorgons Jenny Berntson Djurvall och trollsländeexperten Linda Birkedal tar med sig håven ut för att träffa några av Sveriges cirka 60 arter.
I sensommarsolen fladdrar också fjärilarna – amiraler, tistelfjärilar och pärlemorfjärilar till exempel. För dem har sommaren varit väldigt bra, medan det har varit glest med blåvingar. Fjärilsexperten Bo Söderström sammanfattar fjärilssommaren 2019.
Vi fick ett mejl från Ingrid Johansson där hon berättade att hon blivit biten – av en spindel. Är det möjligt? Vi ringer upp Ingrid, och spindelkännaren Kajsa Mellbrand.
I veckans kråkvinkel uppmanar Jonatan Martinsson oss att göra som konstnären Paul Klee.
Programledare är Joacim Lindwall.