Vi sänder från brandområdet i Ljusdal. Hur ser det ut där nu? Och hur skiljer sig en naturvårdsbränning från sommarens bränder? Vi träffar också den skärrande gräshoppan. Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den extremtorra sommaren 2018 blev begreppet skogsbrand lika med okontrollerbar katastrof. Kanske en illavarslande föraning om ett framtida normaltillstånd, med tanke på att klimatet blir allt varmare.
När det var som värst i somras härjade över 50 skogsbränder samtidigt.
På lördag finns vår fältreporter Anneli Megner Arn på plats vid ett av de största brandområdena vid Kårböle i norra Hälsingland.
Hur ser det ut där nu, sedan glöden slocknat? Vi vet att så småningom kommer arter som blåbär, sotsvart praktbagge och tretåig hackspett gå vinnande ur lågorna, medan kungsfågel och gran hör till förlorarna.
Ja - många arter gynnas av brand. Och bränder används ju också som ett verktyg i naturvårdsarbetet för att höja den biologiska mångfalden.
Så hur ska vi se på skogsbränder egentligen - när är de av ondo och när är de av godo?
I sändningen medverkar skogsbrandsexperten Anders Granström, SLU, naturvårdsbrännaren Andreas Wedman, Länsstyrelsen i Gävleborg, och Marco och Aafke Hassoldt som har en camping i det drabbade området.
Och så träffar vi en riktigt ovanlig gräshoppa, den skärrande gräshoppan. I norra Europa finns den bara på ett enda ställe, på den nordligaste spetsen av Öland. När den gnider vingarna mot varandra låter det lite som när nålen raspar mot en vinylskiva.
Vi tar oss vidare in i gräshopps- och vårtbitarvärlden. De kan vara svåra att skilja åt på utseendet, men då kan lätet vara till hjälp. Och många av dem spelar för fullt nu i septembernatten.
Och det blir fler röster i natten! Vi ringer upp Rose Widerström som spelat in ett ljud som skrämde henne. Vad är det för något och vad kan man höra för djur låta i natten nu?
Jenny Berntson Djurvall står för veckans kråkvinkel, om hur svampskogen plockar fram det bästa - och sämsta - hos människan.
Programledare är Mats Ottosson.